Eindexamens 2021

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Joris van Turfy Gang: 'Na de examens hebben we gelijk drie shows op de planning!'

Door Pleun

Het eindexamenjaar is voor veel leerlingen een druk en soms best pittig jaar. Gelukkig zit het er bijna op. Maar wat nou als je daarnaast nog een artiestenbestaan aan het opbouwen bent? Ik vroeg het aan Joris van Oostveen (19) van Turfy Gang. Je weet wel, die jongens van Buren en Bootycall. 

Turfy Gang is een vriendengroep bestaande uit zeven jongens. Joris en Koen zijn de twee die de muziek maken en rappen. De andere jongens beheren de socials of zijn tourmanager of dj. "We zijn met z'n allen de act. Als vriendengroep staan we het publiek op te hypen. Je moet maar een keertje naar de show komen kijken, eigenlijk." 

Het begin

Joris legt uit hoe Turfy Gang is ontstaan. "De vriendengroep bestond al best wel lang", begint hij, "we zaten allemaal bij elkaar in het hockeyteam. Na de wedstrijd gingen we vaak nog muziek maken. Ik maakte de beats en de anderen gingen er dan op rappen." En daar kwamen Bootycall en Je voelt ons uit. Joris: "We waren best tevreden over de nummers. Vrienden zeiden dat we het op Spotify moesten zetten. Zonder verwachtingen hebben we het erop gezet in februari 2021." En de rest is geschiedenis. 

Buren is echt opgeblazen.

De nummers werden goed gestreamed, de eerste shows werden gegeven en ze brachten nieuwe hitjes uit. "Het nummer Buren is dit jaar echt opgeblazen. Toen kwam er heel veel op ons af. Denk aan managements, labels, aanvragen voor shows." De vraag is of dat allemaal te combineren valt met de examens. "Het was wel echt druk. Ik hockeyde toen ook nog in Heren 1. Daar ben ik nu mee gestopt. Ik vond het wel heel jammer, maar het is een goede keus geweest. Ook zijn we bij een management gegaan en dat geeft rust." 

Inmiddels worden ze ook herkend. "Als we uitgaan in Utrecht word ik veel herkend. Daarnaast ga ik ook wel eens naar scholierenfeestjes in Delft, omdat ik daar volgend jaar ga studeren. En dan herkennen scholieren me soms ook, heel grappig." 

Een van de hoogtepunten was voor Joris het optreden tijdens het evenement Buitenspelen, dat wordt georganiseerd door het Groningse studentencorps Vincidat. "We stonden toen voor drieduizend mensen op te treden. Dat was heel vet." Komende tijd zullen ze ook optreden bij verschillende introweken. Joris: "Ik ben zelf de hele OWEE in Delft te vinden, maar we gaan dus ook naar andere intro's met Turfy Gang." 

Eindexamens

Maar hoe gaat het dan nu met de examens? Wanneer ik Joris spreek, zit zijn wiskunde-examen er net op. "Het ging op zich wel prima, maar af en toe was het wel zwaar. Al ik trek wel een harde lijn. Twee weken voor de examens of toetsweken hebben we geen shows gedaan. Bovendien is het ook lastig om als scholier op een woensdag- of donderdagavond op te treden."

Tivoli en WiSH Outdoor

Maar dat zal nu wel veranderen. "Woensdag is iedereen die examen doet klaar. Dan hebben we drie shows op de planning staan. Verder zit de zomer al best wel vol met shows." Aanstaande donderdag staan ze in Ronda, de grootste concertzaal van Tivoli Vredenburg. "Best wel ziek. Ook staan we op WiSH Outdoor. Daar heb ik heel veel zin in."

Kaarten winnen!

Wil jij het einde van je examens vieren met de Turfy Gang in Tivoli Utrecht? Volg ze op Spotify en doe mee via onderstaande knop.  

Artiesten als Ronnie Flex, Snelle en de Jeugd van Tegenwoordig staan ook in de line-up. "Ik probeer er niet te veel over na te denken. We houden elkaar wel een beetje met beide benen op de grond gelukkig. Maar we kijken natuurlijk wel heel erg uit naar de shows!" 

Nieuwe releases 

En alsof dat nog niet genoeg was, worden er op 27 mei ook nog twee nieuwe nummers uitgebracht. Wat er nu gebeurt en Wat ik wil. "Het zijn twee feestnummers", vertelt hij. Die ga je ongetwijfeld horen op alle examenfeestjes.

"Wat er nu gebeurt gaat over wat wij nu allemaal meemaken. Dat we het vet vinden dat we op festivals staan en zoveel gestreamed worden. En Wat ik wil is wat lastiger uit te leggen. Er zit niet echt een thema achter. Koen en ik kiezen gewoon de grappigste of leukste bars uit en daar maken we dan een nummer van. Het gaat gewoon over wat we willen, bier, chicks. Je hoort het al; niet heel diepgaand...", lacht Joris. 

Gepubliceerd op 24 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.