Deze examentips ken je nog niet

Merel

Oké, ik geef het toe, ik ben er lichtelijk door geobsedeerd, die drie weken in de sporthal straks. Helaas uit deze obsessie zich niet in spontane intelligentie-uitspattingen of overmatig leergedrag. Het levert me alleen maar stress op. Maar vanaf vandaag niet meer. Het gebrek aan motivatie en het vertonen van een sterk staaltje uitstelgedrag leidde tot dit artikel: examentips zoals je ze nog niet eerder gehoord hebt.

Zodat je nóóit meer hoeft te leren, gegarandeerd alleen maar tienen scoort en direct ingeloot wordt bij geneeskunde. Ik stel me geheel aansprakelijk voor alle onvoldoendes die na het lezen van dit artikel nog gehaald worden. Ahem.

1. Toch nog even de clichés

Kom op tijd ga niet te laat naar bed ontbijt goed doe makkelijke kleren aan heb je spullen bij je vergeet geen extra batterijen en oh bereid je goed voor.

2. Voedsel

Phew, dat hebben we gehad. Dan nu de leuke examentips. Eten! Er zijn een hoop producten die goed zouden zijn voor dan wel je concentratie, je ontspanningsvermogen, etc. Lekker met je moeder naar de Appie dus, met het volgende boodschappenlijstje bij de hand:

  • Bananen: helpen tegen zenuwen
  • Chocola: helpt tegen alles, weten wij meiden. Maar volgens wetenschappers ook tegen (examen)stress
  • Vis: stimuleert je hersenen
  • Thee: helpt ontspannen. Maar nou niet meteen liters achteroverslaan vijf minuten voor je examen, want dan krijg je ruzie met je blaas. Annemieke weet er alles van.
  • Kauwgum/pepermunt: helpt je concentreren

Absoluut géén goed plan is energiedrank of andere suikerbommetjes innemen tijdens of vlak voor le moment suprême. Daar krijg je weliswaar een tijdelijke boost van, maar daarna kun je je juist extra slap en futloos voelen. Niet handig bij zo'n toets die 2.5 tot 3 uur kan duren.

Meer voedseltips? Moïra interviewde twee voedingsdeskundigen over het beste voer voor tijdens je examens: klikkerdeklik.

3. @#$%&!

Het is wetenschappelijk bewezen dat boosheid je intelligentieniveau tijdelijk verlaagt. In een woedeaanval komen immers nooit de sterkste argumenten naar boven, en ook geen geniale antwoorden.

Stel die ruzie met je moeder over kleedgeld dus even een weekje uit, in plaats van met knallende ruzie en slaande deuren het huis te verlaten. Ga jezelf ook tijdens een examen niet zitten opfokken over de stof, pittigheid of onduidelijkheden – daarvoor bel je na afloop gewoon het LAKS.

4. Zzzzzz…

Ja, natuurlijk is op tijd naar bed gaan een open deur. Uitgeslapen zijn is voor drie uur ploeteren een absolute must. Maar wist je ook dat je geleerde stof pas goed verwerkt en opslaat in je slaap?

Ga ook tijdens de blok-periode voorafgaand aan de examens dus niet doorwerken tot de x'en en y'en voor je ogen dansen, maar netjes vóór 12 uur naar bed. Dan is het behaalde rendement na het leren veel hoger, wel zo fijn.

5. Sex, drugs and exams

Het schijnt dat als je onder invloed van verdovende middelen iets bestudeert (de Vietnamoorlog bijvoorbeeld), en je op een later tijdstip daar weer mee in aanraking komt (zeg, je geschiedenisexamen), je dan het beste onder invloed van datzelfde verdovende middel je kennis weer naar boven kunt halen. Oftewel: als je flink zuipt onder het leren en dat ook vlak voor je examen doet, dan komt alles goed.

Een aantal jaar geleden verscheen ook een wetenschappelijk onderzoek waarin de relatie van seks en examens werd onderzocht, en ja hoor, seks vlak voor je examen heeft daadwerkelijk een (positief) effect op de leerprestaties. Examentijd vervelend, zei je…?

5. Spanning is oké

Last but not least: realiseer je dat een beetje spanning doodnormaal is, iedereen heeft in zekere mate last van examenstress. Sterker nog, deze spanning zorgt ervoor dat je zowel lichamelijk als geestelijk alerter bent, en is dus (in de meeste gevallen) juist goed voor je prestaties.

Voor mij is het duidelijk. Vanaf vandaag ga ik alleen nog maar relaxen. Vergeet Samengevat, vergeet faalangsttraining! Gewoon op een bananen-en-vis-dieet, beetje drank, beetje seks, uren in bed liggen, en dat papiertje is in the pocket.

Nu mam nog overtuigen.

Gepubliceerd op 9 mei 2012


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Meer kans op slagen?

De gouden tip van docenten: oefen met oude examens. Eindexamensite.nl helpt je daarmee. Via die tool kun je oude examenopgaven oefenen en krijg je feedback over welke onderdelen je nog niet beheerst. Zo leer je super efficiënt. Maak nu een gratis proefaccount of gebruik de kortingscode '5EURO'.

Nu oefenen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Die tips zijn tenminste niet slecht voor je gezondheid
nadat ik dit las ben ik ineens weer blij dat ik in nederland woon.
http://www.wtf.nl/grenzeloos/1134/chinese-studenten-liggen-aan-infuus.html

9 jaar geleden

D.

D.

hahaha verdovende middelen en vietnam je hebt echt gelijk superchile.

9 jaar geleden

K.

K.

goeie tips (y)

9 jaar geleden

U.

U.

Seks voor m'n examen? Val ik dan niet in slaap door die hevige inspanning ;) ?

9 jaar geleden

E.

E.

Geen bananen eten, die zorgen er wel voor dat de stress weg gaat, maar je wordt er ook onverschillig. Dat resulteert in er niet meer om geven om je examens te leren, dit is natuurlijk een overdreven vorm, maar je begrijpt het idee wel.

9 jaar geleden

M.

M.

nog een tip die je niet kent: www.wiskundeschool.nl
Super handig om te oefenen voor je wiskunde eindexamen!

9 jaar geleden

C.

C.

Verdovende middelen om beter te scoren op examens? das net zoiets als bombarderen voor vrede. o

9 jaar geleden

T.

T.

er staat 2 keer 5

8 jaar geleden

Ravishaal

Ravishaal

hahaha verdovende middelen en vietnam je hebt echt gelijk superchile

8 jaar geleden

Casper

Casper

Voor alle dames die helaas geen partner hebben om seks mee te hebben voor de examens: geen zorgen! Mijn nummer is...

8 jaar geleden

J.

J.

Ja hoor, seks en drugs worden weer eens gepromoot bah wat een WALGELIJKE maatschappij leef ik in...

Leer gewoon je examens goed en luister vooral niet naar deze rare tips!

8 jaar geleden

L.

L.

zeur zeur zeur...

5 jaar geleden

A.

A.

azijnpissert

5 jaar geleden

C.

C.

Super tips!

8 jaar geleden

S.

S.

leuk leuk leuk

7 jaar geleden

D.

D.

he super leuk geschreven, nu nog hopen dat het werkt!

6 jaar geleden

T.

T.

Goede tips om te werken richting mijn examen. Sommige zijn wel logisch en zijn al eerder uitgelegd bij de examenuitleg op school.

5 jaar geleden