Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

DIT IS DE EXAMENPAGINA VAN 2017! KLIK HIER OM NAAR DE 2018 VERSIE TE GAAN!

Weekoverzicht: moeilijke examens en iemand zat vast op het toilet

Weekoverzicht: moeilijke examens en iemand zat vast op het toilet

Het moment die nooit leek te komen: vrijdagavond! Eindelijk weer eventjes tijd om te relaxen. Omdat het nieuws in een rap tempo voorbij kwam en jij waarschijnlijk te druk was met het loeren naar memes, zetten wij het nog even allemaal op een rijtje voor je. 

Dag #4: Maandag 15 mei

Het weekend was nog maar net voorbij en de examenkandidaten mochten alweer aan de slag. Gelukkig voor veel vmbo’ers waren zij al snel klaar met maatschappijleer 2. De vwo’ers hadden met Duits minder geluk: om 09:00 direct konden zij direct met hun woordenboeken in de weer. Bij het havo-examen aardrijkskunde werd gestuit op een zeldzaamheid: een keiharde atlas-fail.

Het middagexamen Frans op vmbo-niveau werd minder positief ontvangen. Door een bijlage van maar liefst zeventien teksten kwam een groot deel van de kandidaten in tijdnood. De ellende en het geluk werden bij alle niveaus evenredig verdeeld, want de wiskunde-examens op vwo werden ook getypeerd als makkelijk en kort.

Maandag was ook de dag waarop wij tot de ontdekking kwamen dat het thema feminisme hoog op de Cito-agenda staat. In de daaropvolgende dagen kwamen wij overigens wederom teksten met een feministische kwinkslag tegen.

Zie het vierde eindexamenjournaal van deze dag hieronder:

Dag #5: Dinsdag 16 mei

Op dinsdag stond voor de muzikale havisten het examen muziek op het programma. Veel leerlingen hadden tijdens de opgaven de geluidsfragmentjes van David Guetta en Emeli Sandé opstaan als achtergrondmuziek. Op datzelfde moment maakten de vmbo’ers het examen geschiedenis. Dit lange examen zorgde bij veel leerlingen voor lamme armen. Zelfs de docenten merkten op dat het examen wel erg leek op een havo examen doordat er geëxperimenteerd werd met nieuwe manieren van vraagstelling. Het examen aardrijkskunde dat de vwo’ers moesten maken kon rekenen op best wat kritiek. In het examen moest je een coca-cola kaart gebruiken, maar deze stond niet eens in de atlas die de studenten mochten gebruiken.

Op dinsdag had een meisje uit Hengelo wel heel veel pech. Zij zat vast op het toilet vlak voor haar examen Engels begon. Gelukkig was deze vmbo leerling nog wel op tijd om het examen te maken, dat ervaren wordt als het moeilijkste examen Engels in jaren. Hier kwamen dan ook veel klachten over binnen bij het LAKS. Het examen economie voor de havo en het examen natuurkunde voor vwo waren van een goed niveau.

Zie het vijfde eindexamenjournaal van deze dag hieronder:

Dag #6: Woensdag 17 mei

Taalexamens domineerden de woensdagochtend. Vmbo’ers kregen een moeilijk examen Duits onder hun neus geschoven. “Dit was een moeilijker dan gemiddeld examen”, aldus docent Marloes Derksen. “Vraag 29, waarvan ik in eerste instantie dacht: ‘die is makkelijk’, werd door achttien van mijn twintig leerlingen fout beantwoord.” De gymnasiasten mochten zich bekommeren om Latijn en dat viel voor hen mee. Het was een vrij gemiddeld examen, dus als je goed had geleerd, dan was ‘ie zeker te doen. Echter, op het Sint-Oelbertgymnasium in Oosterhout viel iemand vlak voor het examen flauw van de spanning en ging ziek naar huis. Havisten kregen het examen filosofie. Die was prima te doen, maar het was wel een lange zit.

Het middagprogramma zat vol met pittige examens. Het wiskunde-examen voor het vmbo was te lang en bevat veel lastige vragen. Binnen anderhalf uur kwamen ruim 2000 klachten binnen bij het LAKS. Ook havo had een zeer moeilijk examen Engels. Daar was je woordenboek je beste vriend en zorgde The Beatles voor de meeste problemen. Ook weinig vrolijke gezichten bij het vwo-examen Tehatex, die was volgens onze correspondenten verschrikkelijk. “Hier moest je echt uit je nek lullen.” 

Zie het zesde eindexamenjournaal van deze dag hieronder:

Dag #7: Donderdag 18 mei

Donderdag was een drukke examendag, met drie ochtendexamens en drie middagexamens. Voor de vmbo’ers onder ons was het tijd voor muziek. Moderne beats als Sam Smith en Imagine Dragons kwamen terug in een niet al te moeilijk examen. De havisten stortten zich op het examen Duits, dat veel gevarieerde teksten had en waarover niet veel klachten waren. Ook de vwo’ers waren bezig, deze keer met maatschappijwetenschappen. De onderwerpverdeling viel op: heel veel vragen waren er over massamedia en mediabeleid. Floris de Boer vond in dit examen zijn eigen tekst, waar hij toch even van op keek.

In de middag was het tijd voor het vmbo-examen economie. Behalve veel gesloten vragen en één vwo-vraag was het geen opmerkelijke beproeving. Het havo-examen Tehatex zorgde wel voor enige oproer onder de havisten, er kwam namelijk weinig in over het opgegeven onderwerp ‘renaissance’. Maar echt veel oproer was er over het vwo-examen scheikunde, biochemie speelde een opvallend grote rol terwijl onderwerp ‘redox’ ontbrak.

Zie het zevende eindexamenjournaal van deze dag hieronder:

Dag #8: Vrijdag 19 mei

Het ochtendprogramma begon met de examens kunst voor havo, aardrijkskunde voor vmbo en filosofie voor vwo. Filosofie en aardrijkskunde verliepen goed bij onze correspondenten, alleen bij kunst kwamen wat vraagtekens. 

Op vrijdagochtend werd ook bekend dat Examenklacht.nl slachtoffer was geworden van de zogenaamde ransomware WannaCry. Dat betekent dat al hun bestanden als het ware werden ‘gegijzeld’ en er losgeld betaald moest worden om de site weer te kunnen gebruiken. Gelukkig is het onze vrienden van het LAKS gelukt om zonder te betalen Examenklacht.nl weer in de lucht te krijgen. Sinds vanochtend kan er weer naar hartenlust geklaagd worden!

Dat is overigens maar goed ook, want de klachten over het havo-examen wiskunde stromen binnen. Zowel voor het examen wiskunde A als B was het een slagveld. Het vwo-examen Frans was van goed niveau, al was de tekst over bio-genieën lastig en kwam er wéér een tekst over het feminisme. Ook lastige vragen bij het vmbo-examen Nask, daar was de vraag over een buiklanding een heikel punt. 

Zie het achtste eindexamenjournaal hieronder:

Voor alle kandidaten die nu al vakantie hebben: geniet ervan! Voor alle scholieren die na het weekend nog aan de bak moeten: wij zijn er voor jullie! Na het weekend zijn we op volle sterkte terug op onze Eindexamenpagina, in ons Liveblog en op Facebook

 

Bereken je voorlopige cijfer