Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Veel theorie in vwo-examen m&o

Veel theorie in vwo-examen m&o

Rianne Ouderkerken vond het examen makkelijk vergeleken met de PTA-toetsen. Het examen was niet te lang, maar ze had wel de volle drie uur nodig. "Ik was tien minuutjes van tevoren klaar en kon toen nog rustig mijn antwoorden opschrijven", vertelt ze.

Voor Axl Dreesen is m&o wel één van zijn betere vakken. Hij zegt dat het hem erg mee viel: “Er zat veel theorie in het examen. Als je de lesbrieven over het beleid van commerciële organisaties goed had geleerd, had je wel geluk.”

Obligaties

Voor Rianne is m&o niet haar favoriete vak. "Ik heb dit vak er toch maar bij genomen om nog een beetje economische kennis te hebben", legt ze uit. Er was één vraag waar ze het antwoord echt niet op wist: “Er was zo’n vraag over obligaties en hoe je daarmee huizen kon kopen. Daar had ik echt nog nooit een som mee gemaakt." 

Helga den Otter vond het examen wel moeilijker dan de PTA’s. "Er zaten veel meer vragen over de theorie in dit examen en relatief minder sommen. De sommen die erin stonden waren daarentegen wel een stuk moeilijker." Helga wel even de mist in met het formuleblad: “Ik had bij één vraag de verkeerde formule gebruikt, daardoor heb ik best wel wat tijd verloren.”

Examentrainer Ric Schoonderbeek bevestigt dat er lastige vragen tussen zaten. Schoonderbeek: “Er zaten ongeveer zes theoretische vragen in, meer dan vorige jaren.” Toch vonden bijna al zijn leerlingen het examen beter te doen dan de oefentoetsen: "Het examen was ook niet te lang. Iedereen heeft het afgekregen."

Klagen 

Rianne heeft een goed gevoel over het examen, maar gaat toch klagen: "Als er ook maar iets te klagen valt dan ga ik dat tijdens deze eindexamens wel doen."

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, vertelt ons dat er vooralsnog niet veel klachten binnen komen. De klachten die er zijn, gaan over de lengte of over het feit dat vragen onnodig moeilijk geformuleerd waren. 

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens Facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Bereken je voorlopige cijfer

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?