Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

'Apocalyptisch geschreeuw' na vwo-examen Nederlands

'Apocalyptisch geschreeuw' na vwo-examen Nederlands

Vwo'er Elias Yusoufzai (18) had er een duidelijke mening over. "Het was echt verschrikkelijk." Zijn vwo-collega Luuk Smetsers kan dit beamen. "Het was te lang, maar vooral ook totaal anders dan ik had verwacht."

Stijn de Boer (17) was daarentegen redelijk snel klaar met het examen, dat viel hem erg mee. "Iedereen maakte zich van tevoren zorgen over dat het een lang examen zou worden met wel 40 vragen, maar ik kon overal wel iets invullen." Toch delen de meeste scholieren de mening van Stijn niet. Gelukkig hoeft dit bericht niet te voldoen aan maximaal 70 woorden. 

Te weinig tijd

Elias Yusoufzai vond het examen enorm tegengevallen, net als meer dan drie kwart van zijn klasgenoten. “We hadden veel te weinig tijd.”

Docent Nederlands Arnoud Kuijpers laat weten dat veel van zijn leerlingen boos zijn. "Van tevoren heeft het CITO beloofd dat het examen niet te lang zou worden, maar deze belofte is toch weer gebroken." 

Zelf is Kuijpers is ook pissig. "Het examen bevatte erg veel open vragen en scholieren moesten teksten met elkaar vergelijken. Dat hebben ze niet geoefend en ze waren hier dus niet op voorbereid." De teksten vond hij overigens wel op niveau. 

'Hellend vlak'

Luuk verbaasde zich vooral over de opbouw van het examen. "Sowieso waren het heel veel open vragen, in tegenstelling tot de proefexamens. Verder zaten er heel weinig vragen in dit examen over argumenteren, zoals het benoemen van soorten argumenten, terwijl we dat wel vaak geoefend hadden.

Verder raakte hij net als veel andere scholieren in de war bij de vraag over drogredenen. "Een van de antwoordopties die daar genoemd werd was 'hellend vlak'. Daar had ik echt nog nooit van gehoord." 

Spelling

Docent Arnoud Kuijpers zegt verder dat dat de open vragen ervoor zorgden dat er niet alleen te weinig tijd was om het examen af te krijgen, maar dat er bijna geen tijd meer over was om een spellingscontrole te doen.

Die spellingscontrole hadden de examenmakers ook wel even mogen aan zetten. Volgens Sterre Teunissen, klachtenlijncoördinator bij het LAKS, zaten er meerdere spelfouten in het examen Nederlands. 

Een positief geluid klinkt er over de onderwerpen. Deze waren dit jaar heel interessant. Het examen Nederlands bevatte dit jaar twee teksten over de rechten van mannen en vrouwen en de emancipatie van de laatste groep. Ook was het onderdeel strafrecht onderdeel van het examen.

Correctiemodel

De klachten over dit examen vormen inmiddels ook een hellend vlak. De site van het LAKS kon op een bepaald moment het aantal bezoekers zelfs niet aan. "Wij krijgen inderdaad veel klachten over de lengte en het aantal open vragen. Ook worden er door meerdere scholieren spelfouten gerapporteerd", vertelt Teunissen.

Het CITO had juist dit jaar beloofd met een ander, beter examen Nederlands te komen. Het lijkt er vooralsnog niet op dat dat gelukt is. Ook is besloten het correctiemodel pas vrijdag naar buiten te brengen. Eerst gaat er met een groep leraren overlegd worden over dit model. Dat gaat nog een flinke kluif worden. Het correctiemodel van het examen Nederlands op het vwo is op vrijdag 12 mei beschikbaar. 

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Antwoorden vwo Nederlands
Bereken je voorlopige cijfer

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?