Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2015

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Dit valt op aan de n-termen van 2021

Door Roos

Donderdagochtend om 8:00 uur zaten wij klaar om de Cito-site te refreshen voor de n-termen. Een belangrijk moment, want zodra de n-termen bekend zijn, kun je grofweg uitrekenen of je geslaagd bent. In dit artikel bespreken we de reacties op de n-termen en laten we zien wat opvalt. Welke n-termen vallen mee? Welke vallen tegen?

Allereerst: het College voor Toetsen en Examens (CvTE) maakte vanochtend bekend dat ze dit jaar mild geweest zijn voor de examenkandidaten. "Dit jaar zijn de n-termen gemiddeld 0,1 tot 0,3 punt hoger dan de n-termen in voorgaande jaren (2015 - 2019). Dat kan komen doordat leerlingen leervertraging hebben opgelopen door de coronamaatregelen dit jaar", aldus het CvTE.

Je cijfers berekenen

Met onze bereken-je-cijfer tool kun je nu uitrekenen welke cijfers je gehaald hebt. De echte n-termen zijn ingevoerd.

Wiskunde A - vwo

Het wiskunde A examen op vwo-niveau maakte veel slachtoffers. We hoorden meerdere berichten van kandidaten die huilend de zaal uit strompelden na dit horror-examen. Ook de statistieken uit onze cijfertool en de examenpoll laten zien dat jullie dit examen echt moeilijk vonden. Dan is het altijd spannend wat de n-term doet. Gelukkig was het CvTE redelijk mild met een 1,6.

Docent Menno Lagerwey van Math with Menno zegt hierover: "Ik ben erg blij met de N-termen voor wiskunde. Volgens mij krijgt iedereen nu het cijfer dat hij/zij verdient."

Geschiedenis - havo

74% van de bijna 1.600 examenkandidaten die de poll over dit examen invulden, vonden het 'echt moeilijk'. Het examen werd vooral 'vaag' genoemd. Docent Goedknegt vond het eigenlijk wel meevallen, hij voorspelde een n-term van 1. Gelukkig voor de kandidaten viel de n-term met 1,8 een stuk hoger uit!

Wiskunde - vmbo

Vmbo'ers hadden veel moeite met het examen wiskunde: 70% vond het 'echt moeilijk', bleek uit onze poll (137 stemmen). Ook bij het LAKS kwamen veel klachten binnen over dit examen. Toch is de n-term niet zo hoog: 1,1. Dat is niet waar de kandidaten op gerekend hadden. Zora Schols (16): "Wiskunde is sws zware onvoldoende bij mij." Gelukkig telt wiskunde op het vmbo niet als een kernvak, dat betekent dat je dit cijfer kunt wegstrepen.

Een vak wegstrepen: hoe zat het ook alweer?

Aardrijkskunde - vwo & havo

Dat kaartenkatern! Daar werd flink over geklaagd door zowel havisten als vwo'ers. Havisten zijn over het algemeen nog wel tevreden over hun n-term voor dit examen (n = 1,2). Vwo'ers zijn wel een beetje ontstemd: "Ik had die van ak hoger verwacht, door die kut-kaarten", aldus Bo Schreff. De n-term voor het vwo-examen ligt op 1,0. 

Natuurkunde - vwo

Zelfs Arjan van der Meij, 'leraar natuurkunde van het jaar', had medelijden met vwo'ers die dit examen moesten maken. Hij stelde ze ook een beetje gerust: "Met de cijfers zal het echt wel goed komen. Als het echt een moeilijk examen blijkt te zijn, dan gaan ze wel spelen met de n-term." De vwo'ers vinden zelf dat ze niet erg gematst zijn met de n-term, die is uitgekomen op 1,1. Fenna Weber (17): "Natuurkunde valt me echt ontzettend tegen."

Docent Arjan van der Meij stelt de leerlingen opnieuw gerust: "Kennelijk was het niet nodig om een hogere n-term in te stellen en is het examen niet zo slecht gemaakt." En anders: wegstrepen!

Frans - havo & vwo

Wat ook opviel: de n-termen voor de havo en vwo-examens Frans zijn dit jaar vrij hoog. Voor havo geldt een n-term van 1,4 en voor vwo een n-term van 1,2. Als je kijkt naar de n-termen voor taal-examens, liggen die meestal wat lager dan voor examens van exacte vakken. Gemiddeld ligt de n-term over de jaren heen voor Frans zelfs rond de 0,5. 

De vwo'ers en havisten lieten in onze examenpolls ook weten dat zij het examen Frans moeilijk vonden. Op vwo vulde 71% 'echt moeilijk' in, van havo Frans hebben we helaas geen gegevens. 

Engels vmbo

In onze Insta dm's komen veel berichtjes binnen over de n-term voor het vmbo-examen Engels, die ze nogal laag vinden (n = 0,7). "Engels is echt laag vergeleken voorgaande jaren op vmbo", aldus Maud. Daar heeft ze een beetje gelijk in, andere jaren lag de n-term wel wat hoger. Maar als we kijken naar wat jullie gemiddeld gescoord denken te hebben qua punten, dan vonden jullie het examen Engels niet super moeilijk. Dat zie je op deze pagina met statistieken van de bereken-je-cijfer tool.

Ben je geslaagd?

Ook dat kun je nu eenvoudig uitrekenen met onze tool. Je voert je SE en CE cijfers in en dan krijg je (alvast) een uitslag. Natuurlijk is dat niet officieel, je moet toch dat telefoontje nog even afwachten. 

 

Gepubliceerd op 10 juni 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?