Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

Examentips wiskunde A/C

Examentips wiskunde A/C
Beeld: Scholieren.com/Arjan van Luttikhuizen
  • 21 april 2015

  • 0

  • Merel

De maand mei gluurt al om het hoekje en dat betekent maar één ding: eindexamens. Of je nou al wekenlang aan het blokken bent of het toch weer last-minute-werk wordt, Scholieren.com helpt graag een handje. Daarom hebben we voor elk vak superhandige examentips verzameld. Prent ze in je hoofd en je loopt straks vol zelfvertrouwen die sporthal in!

In dit blog geven docent wiskunde David Vermaas en docente Rianne Maes een aantal handige tips zodat jij je examen iets chiller in kunt gaan. David geeft eindexamencursussen die worden georganiseerd door de Universiteit Leiden en de Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL), Rianne geeft examentraining wiskunde A bij ExamentrainingExact. 

Tip 1: Markeren als een maniak

Om de examens nog wat lastiger te maken dan ze al zijn, zijn de examenmakers tot het geniale idee gekomen er wat begrijpend lezen bij te proppen. Je weet wel, zoals dat in groep zes al moest en nu bij Nederlands nog steeds. Ook wiskunde is hiermee geïnfecteerd. "Het is dus slim om alle broodnodige informatie te markeren of aan te strepen," zegt David.

En dan is het de kunst om ervoor te zorgen dat je straks niet met een compleet neongeel blaadje voor je neus zit, want lang niet alles is belangrijk. Wat je wel moet aanstrepen, zijn natuurlijk alle getallen (behalve voorbeelden), eenheden (meters, grammen, koeien, potten pindakaas), formules (duh) en bepaalde signaalwoorden. Bij signaalwoorden kun je denken aan woorden als ‘normaal verdeeld’, ‘kans’, ‘maximum’, ‘groeifactor’, enzovoorts.

Tip 2: Schrijf alle stappen op die je maakt

Je kunt aan het aantal punten zien hoeveel stappen je moet nemen. Zijn er bijvoorbeeld 3 punten te behalen, dan moet je doorgaans 3 stappen nemen. Begin met het opschrijven van de gegevens en schrijf dan alle stappen van de berekeningen op. Schrijf ook het gebruik van de knoppen van de grafische rekenmachine op als je die gebruikt. Zo verzamel je jouw punten. Examen maken is punten sprokkelen!

Tip 3: Tijd is alles

En stel nou dat je compleet aan het stressen bent, afgeleid wordt door nagelbijtende surveillanten, je 'Friday, Friday, gotta get down on Friday' in je hoofd hebt en tot overmaat van ramp ook nog eens een antwoord hebt wat absoluut niet kan kloppen? Let dan vooral op de tijd. David: "Als je genoeg tijd hebt, probeer de vraag even opnieuw te maken. Zo niet, dan ga je gewoon verder. Je moet per punt die je voor een vraag kunt krijgen ongeveer twee minuten rekenen."

Tip 4: Gebruik de GR slim

Als er gevraagd wordt, “bereken exact” of “bereken algebraïsch” mag je de GR niet gebruiken. Maar als er gewoon gevraagd wordt “bereken” of “bereken in .. decimalen” dan mag je de GR inzetten. Doe dit dan ook! Voor het bepalen van snijpunten, minima, maxima en voor het bereken van kansen. Er zijn ook handige trucjes zoals math-frac om breuken te vereenvoudigen bij kansen en de allerhandigste is nog wel: de solver voor de normale verdeling.

Rianne: "De solver is de tool om de onbekende te vinden bij vragen over de normale verdeling. Ook kun je hem gewoon gebruiken om de kans van de normale verdeling te berekenen. Door de solver raak je nooit meer in de war of je nu normalcdf of invnorm moet gebruiken en hoef je niet meer te klungelen met intersect om bijvoorbeeld de standaardafwijking te bepalen. Heb je het nog niet geïnstalleerd op je GR? Bekijk hier hoe dat moet. Je vindt daar ook een voorbeeldopgave met de solver. Je hoeft het programmaatje van de solver maar een keer in te voeren in je GR om er voor altijd plezier van te hebben.‘’

Tip 5: Geef antwoord op de vraag

Deze tip klinkt flauw, maar je wilt niet weten hoeveel punten misgelopen worden omdat er geen antwoord op de vraag gegeven wordt. Lees na het uitrekenen van je antwoord nog even de vraag terug. Heb je wel echt antwoord gegeven op vraag? Formuleer vervolgens je antwoord in een zin, waarin je een stuk van de vraag herhaalt. Zo is je antwoord bijvoorbeeld niet ‘x=35,2’ maar ‘De maximale snelheid van de sprinter was 35,2 km/u’. Mist de laatste zin, dan mis je ook een punt!

Tip 6: Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

De grote truc blijft tenslotte oefenen met oude examens, zoveel je kunt! Je zult vragen gaan herkennen en straks op je examen herken je gewoon bij welk onderwerp een vraag hoort. Examens kun je vinden op alleexamens.nl en oudeexamens.nl.  

Video's op Video.scholieren.com

Leer je makkelijker van een video? Onze videodocent Hester Vogels maakte een aantal mega handige video's voor het examen wiskunde A/C (havo niveau). Check de serie hieronder.

En mocht je nou, ondanks deze tips, toch nog niet helemaal vertrouwen op je eigen brein, dan kun je altijd nog een aantal dingen in je rekenmachine zetten. Maar dat heb je niet van mij.

Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com examentips op Scholieren.com. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en artikelen? Klik hier!

voeg reactie toe

Sneller en makkelijker reageren?
Login of maak een profiel aan

5661

Bereken je voorlopige cijfer

De officiŽle normering is inmiddels bekend en ingevoerd in onze tool. Vul hieronder in hoeveel punten je hebt behaald en bereken je cijfers.

Vul het formulier in

advertentie

geen topics gevonden
eindexamens op het forum›