Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

Examentips Latijn en Grieks

Examentips Latijn en Grieks
Beeld: Scholieren.com/Arjan van Luttikhuizen
  • 18 april 2015

  • 0

  • Merel

De maand mei gluurt al om het hoekje en dat betekent maar één ding: eindexamens. Of je nou al wekenlang aan het blokken bent of het toch weer last-minute-werk wordt, Scholieren.com helpt graag een handje. Daarom hebben we voor elk vak superhandige examentips verzameld. Prent ze in je hoofd en je loopt straks vol zelfvertrouwen die sporthal in!

In dit blog geeft docent en examentrainer Jordi Wiersma een aantal handige tips zodat jij je examens iets chiller in kunt gaan. Jordi heeft samen met Niko Schonebaum het platform Scaliger opgericht, waarop ze een zomercursus retorica aanbieden en examentraining geven in Latijn en Grieks.

Tip 1 (Latijn + Grieks): ken je klassiekers

De examens voor de klassieke talen staan voor een belangrijk deel in het teken van verhalen. "Die moet je dus ook kunnen dromen", vertelt Jordi. "Zorg ervoor dat je de verhalen van Cicero en Plinius (bij Latijn) en Homerus (bij Grieks) door en door kent: de opbouw, de verhaallijn, de namen en de thematiek. Je moet namelijk heel snel de gegeven tekst op je eindexamen kunnen herkennen en daarmee snel je geheugen activeren." 

Jordi heeft nog een slimme tip om de verhalen beter te kunnen onthouden. "Maak een tekening of stripverhaal waarmee je het verhaal uitbeeldt. Het geheugen is namelijk visueel ingesteld: zo onthoudt je alles beter."

Tip 2 (Latijn + Grieks): de vertaling

Als je aan de vertaling gaat beginnen, kun je een aantal dingen doen die het vertalen makkelijker maken en je meer structuur bieden bij het vertalen. Jordi legt uit: "Neem bij de proefvertaling uitgebreid de tijd (bijvoorbeeld de eerste 10 minuten) om strepen te zetten tussen de zinnen, alle woorden die onderaan gegeven zijn te onderstrepen en alle persoonsvormen te markeren met een kleurtje."

Als laatste heeft Jordi nog een tip voor het woordenboekgebruik. "Vergeet verder niet de woorden die je opzoekt in het woordenboek op een apart lijstje te noteren: er is niets vervelender dan iets twee keer opzoeken."

Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com examentips op Scholieren.com. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en artikelen? Klik hier!

voeg reactie toe

Sneller en makkelijker reageren?
Login of maak een profiel aan

7786

Bereken je voorlopige cijfer

De officiŽle normering is inmiddels bekend en ingevoerd in onze tool. Vul hieronder in hoeveel punten je hebt behaald en bereken je cijfers.

Vul het formulier in

advertentie

geen topics gevonden
eindexamens op het forum›