Eindexamens

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Zwetende oksels maken scholieren misselijk

Door Roos

Normaal kan een havo-examen biologie je best 3 uur bezighouden, maar vandaag waren veel scholieren op tijd klaar. "Ik was niet geconcentreerd en snel afgeleid. Gelukkig waren er veel meerkeuzevragen, dus kon ik gokken. Na 1,5 uur was ik al klaar", vertelt Roemaisa el Bay (18).

Ook Anouk van der Waal (17) was genoodzaakt om casino'tje te spelen: "Ik had bio niet zo goed voorbereid, de focus lag voor mij meer op andere vakken. Maar ik was op zich blij met veel meerkeuze, want stel je gokt goed, dan sprokkel je toch best veel punten."

Docente Amina el Ouati denkt daar iets anders over: "Ik vond het ook echt veel meerkeuzevragen, maar ik ben daar niet heel gelukkig mee. Het nadeel is namelijk dat je geen halve punten kunt pakken. Als je een meerkeuzevraag fout hebt, dan heb je meteen 0 punten."  

Stel je gokt goed, dan sprokkel je toch best veel punten.

Lynn Reuvekamp (17) vond hem best te doen. "Je moest alleen wel veel begrippen uit je hoofd kennen, zoals heterotroof-autotroof en hypertoon-hypotoon, om de meerkeuzevragen te beantwoorden", licht ze toe. 

Niks over het oog

Lorraine Bruijs (16) baalt dat het bij haar niet zo goed ging: "Gisteren keek ik de NOS-livestream, alles wat ik had geleerd kwam erin. Dus ik dacht 'ik zit goed'. Maar ik heb het idee dat ik gewoon een beetje pech had. De grote onderwerpen zoals bloed en het oog kwamen er dus net niet in", vertelt Lorraine. Ook Anouk viel het op dat er niks in het examen zat over het oog. El Ouati kan dat wel verklaren: "Het oog is zo'n onderwerp dat er net wel of net niet in zit. Vorig jaar zat het er wel in, dus als je geoefend hebt met dat examen, snap ik dat je het nu miste." 

En alsof het nog niet zweterig en warm genoeg was in alle examenzalen, werden er vragen gesteld over zwetende oksels. "Het ging goed, tot ik misselijk werd van die oksel-vragen" en "serieus, vragen over het ruiken van oksels?", lezen we in onze DM's. 

Gier met kale kop

Wat ook tot verbaasde reacties leidde, was een bijzondere vraag over een gier (vraag 40 en 41). Anouk: "Je moest een verklaring geven waarom een gier een kale kop heeft, ik dacht echt, kan je niks beters bedenken?" Lorraine vond dit ook erg apart. "Wat is het voordeel van een kale kop? Geen idee, hele gekke vraag. Zal wel zo'n inzichtvraag zijn." Dat klopt, volgens El Ouati: "Ik snap dat je denkt 'o shit, hoezo zorgt die kale kop voor een voordeel?' Maar hier moest je toepassen en had je wat inzicht nodig. Vraag 40 t/m 44 waren sowieso best een pittig einde van het examen." 

Verder werd er dus weinig geklaagd over de tijd. Doordat er veel meerkeuzevragen waren, waren de meeste mensen wel binnen de tijd klaar. Anouk: "Ik heb voor het eerst een examen helemaal afgekregen. Ik schrijf altijd zoveel mogelijk op en nu lukte dat ook binnen de tijd." 

Bij het LAKS loopt het nog niet storm met klachten. "Er zijn tot nu toe 1.000 klachten binnengekomen, niet heel veel. De meeste klachten gaan over vraag 15, maar de klachten daarover lopen wel heel erg uiteen. De één vond 'm heel onduidelijk, de ander vindt het niet oké dat het een rekenvraag was."

Gepubliceerd op 18 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.