Woordenboeken schieten tekort bij vwo Duits

Oscar

De 22.479 vwo'ers met Duits in hun vakkenpakket moesten vandaag laten zien goed te hebben opgelet tijdens de les. Vandaag kregen zij namelijk de leestoets van het vak Duits voor hun kiezen. Niet alleen de kandidaten werden getest, maar ook hun woordenboeken.

Noah van Dansik is een term in het bijzonder bijgebleven. ‘’Geizgeilheit stond er gewoon niet in.’’ ‘’Bijvoorbeeld in die tekst over kunstvervalsing: heel veel vaktermen”, onderschrijft Fabian Nieuwkamp.

Ook het woordenboek van Tim Vonk schoot soms te kort. “Maar ik heb ook wel een oud exemplaar hoor.” Ondanks dat sommige termen niet opgezocht konden worden, hielden alle drie de correspondenten een overwegend goed gevoel over aan het examen. “Al was dat gevoel wel iets minder goed nadat ik met mijn klasgenoten het examen nabesproken had”, aldus Tim.

Docent Chris Verbeek spreekt van een examen dat 'goed in balans' was. ''De teksten waren pittig, een  leerling van dezelfde leeftijd in Duitsland slaat deze artikelen gewoon over. Maar vwo-leerlingen moeten natuurlijk ook wel wat aankunnen."

Kunstvervalsing en weer feminisme
Noah vond het opvallend dat er grote niveauverschillen tussen de teksten zaten. “Ik snapte helemaal niks van die tekst over kunstvervalsing, maar de tekst over Victoria’s Secret sprak me wel aan.” Ook Tim vond het verschil in moeilijkheid opvallend, maar kwam dat vooral tegen in de vragen.

Ook opvallend volgens Tim. “Ik heb nu vier examens gemaakt en tot nu toe komt in elk examen het feminisme naar voren. Prima hoor, die maatschappelijke betrokkenheid, maar wat meer variatie zou wel mogen.”

Lange teksten
“Misschien ga ik over vraag zeven nog klagen, daar zat een dubbele ontkenning in. Maar verder wil ik eerst het correctiemodel even inzien”, laat Fabian weten. Noah vond vooral de opbouw van het examen vervelend. “Die lange teksten aan het einde, dat was wel naar. Dat had ik graag anders gezien.”

Dat sommige teksten te lang zouden zijn is ook iets wat Sterre Theunissen, klachtencoördinator van het LAKS, hoort. “Maar dat er voor het woordenboek onbekende termen in zouden staan is voor mij nieuw. Natuurlijk is de klachtenlijn pas net open, dus wellicht komt dat nog.”

Leraar Verbeek meent dat het examen met de juiste voorbereiding goed te maken moet zijn geweest. "Ik kan me wel voorstellen dat er hier en daar wat vragen waren die door leerlingen wat te makkelijk zijn opgenomen.  Het was hier belangrijk om goed te lezen."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 15 mei 2017


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.