Woordenboek beste vriend bij vwo-examen Frans

Het examen Frans was de afsluiter van de examenperiode voor veel van de 15.584 vwo'ers die deze toets maakten. De kandidaten moesten 12 teksten doornemen binnen de gestelde tijd. Dat lukte niet iedereen. Niels Vreeswijk (17) kwam bijvoorbeeld in tijdnood. "Dit was een grote teleurstelling, bijna niemand had het af."

"Er waren zelfs mensen in mijn klas die echt goed zijn in Frans en nu 7 vragen niet af hadden", vult Niels aan. Hij baalt ervan dat zijn laatste examen zo tegenviel, het was dan ook niet gezellig in de kleedkamer na afloop van het examen. Docente Swannet van den Akker kan zich dit voorstellen. "Het was inderdaad veel, 20 bladzijden aan teksten en opgaven. En het venijn zat echt in het begin, die eerste teksten waren lastig. De tweede helft was beter", aldus Van den Akker.

Bij Emma David (17) ging het gelukkig niet zo slecht als bij Niels. "Ik vond het wel ok gaan. Sommige teksten waren vaag, maar ik was in elk geval wel binnen de tijd klaar. Het was wel hard doorwerken." Ook bij Ella Picavet (18) ging het niet slecht. "Ik vond het wel een prima examen, het was niet onmogelijk. Het was met 12 teksten wel lang, maar de teksten vond ik meevallen."

Woordenboek

Alle drie de kandidaten hadden één beste vriend tijdens het examen: hun woordenboek. "Ik heb echt veel tijd doorgebracht in het woordenboek", zegt Niels. "En als ik eindelijk een alinea van een tekst kon lezen zonder woordenboek, dan had ik 'm nodig om de Franse antwoordopties te begrijpen", verzucht hij. Ook Emma moest volledig vertrouwen op haar woordenbijbel: "Ik had voor mijn laatste vocabulaire-toets een 2,7, dus daar moest ik het niet van hebben", lacht ze.

Van den Akker zag haar leerlingen ook worstelen met de teksten. "Sommigen begonnen meteen als een gek in het woordenboek te bladeren, anderen zag ik na tekst 1 helemaal naar het einde gaan, dat had ik ze ook aangeraden. Als de eerste vragen niet lekker gaan, draai je boekje dan om en begin achteraan." Verder viel het haar op dat er dit jaar erg veel juist/onjuist vragen in het examen zaten. "Vorig jaar zaten er natuurlijk wat fouten in het examen, dat hebben ze nu gemaskeerd door vooral zulke 'welles nietes' vragen te stellen", aldus Van den Akker. 

Taaie teksten

Hoewel Ella de onderwerpen in de teksten van het examen wel actueel vond, twijfelt Van den Akker of dat voor alle leerlingen geldt. "De onderwerpen van de eerste teksten waren taai hoor, bijvoorbeeld die tekst over de opera. Verderop werd het beter, met teksten over gastronomie, intelligentie en dakloosheid." 

Niels is het met Van den Akker eens: "Die tekst over de operazaal die verbouwd werd ofzo, daar snapte ik echt helemaal niks van." Hij is niet de enige die het examen lastig vond. Ook de reacties op onze poll zijn niet erg positief: 75 procent geeft aan dat ze het examen 'echt moeilijk' vonden. Bij de klachtenlijn van het LAKS zijn inmiddels circa 450 klachten gemeld.

Als je je examen wilt nakijken, moet je trouwens nog even geduld hebben. De antwoorden komen pas vrijdag om 17:00 uur online.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FRANS VWO #teamvavo #teameindexamen

Een bericht gedeeld door EINDEXAMEN MEMES 2019 (@eindexamenmemes2019.nl) op

 

 

  • {{ option.percentage }}%
    {{ option.option }}

{{ survey.votes }} stemmen

Gepubliceerd op 22 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Hoe kies je een studie die past bij wat je later wil gaan doen?

Je bent bijna klaar met je middelbare school en weet al wat voor werk je later wilt gaan doen. Maar hoe vind je de studie die past bij jou plannen voor later? Lees alle tips over het vinden van de studie die past bij wat je later wilt gaan doen op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.