Wanhopige vwo'ers door teksten over cybercrime en kunstenaars in examen Duits

Door Annabel

"Het was een ramp", klinkt Sanne Veltman (18) wanhopig na het vwo-examen Duits. Ze is niet de enige die teleurgesteld de examenzaal verliet vandaag. In totaal maakten 23.118 vwo'ers het examen Duits vanochtend en de reacties zijn niet mals. 

Ook Jan-Willem van Ooijen (18) vond het een pittig examen. "Er zaten teksten in over vakanties, cybersecurity en kunst. Het waren lange teksten met veel moeilijke woorden. Daardoor heb ik veel op moeten zoeken in mijn woordenboek." Vooral de tekst over vakanties vond de vwo'er lastig. "Die ging over hoe Duitsers vroeger op vakantie gingen en wat er nu anders is. Ik begreep daar niet veel van."

Sanne vond de tekst over cybersecurity niet te doen. "Normaal gaan teksten over herkenbare onderwerpen zoals social media, maar toen kwam die tekst over cyberaanvallen. Ik begreep het niet, ik wist echt niet waar het over ging." Ook heeft ze, net als Jan-Willem, veel moeten opzoeken. "Dat kost zoveel tijd. Ik heb de laatste acht of tien vragen ook niet kunnen invullen en gewoon snel wat aangekruist."

Tijdnood

De tijd speelde ook Suzanne Verhoef (18) parten. "Bijna iedereen bleef zitten tot het einde", vertelt ze. "Een vriendin heeft tien vragen niet ingevuld, dat is wel veel." Ze vond het examen niet per se te lang, maar wel heel moeilijk. "Ik vond de vragen lastig en onduidelijk. Er waren veel vragen waarbij er twee mogelijkheden als antwoord pasten. Dat kan dus goed uitpakken, maar ook slecht." 

Martijn Van Bruggen (19) herkent dit. "Vaak vond ik twee antwoorden erg op elkaar lijken en dus allebei wel geschikt. Dat maakte het lastig." Verder vond hij het best goed gaan. "Voor mijn gevoel was het examen wel lastiger dan voorgaande jaren, maar ik ben goed in leestoetsen, dus ik denk dat ik wel een goed cijfer heb gehaald." 

Omslachtige vragen

Docent Marloes Derksen herkent de problemen die de scholieren noemen. "De teksten vond ik best prima te lezen, maar sommige vragen waren overdreven moeilijk en omslachtig. Je moest soms honderd keer lezen om te begrijpen wat ze nu eigenlijk wilden weten." Onder andere de vragen bij tekst vier vond de docent lastig. "Die ging over kunst en daar zaten veel lange zinnen in. Het ging over twee kunstenaars; de ene heette Doig en de andere Doige. Ik kan me voorstellen dat leerlingen die al stijf stonden van de zenuwen dat verschil niet zagen. Als je dat over het hoofd ziet, begrijp je de hele tekst niet." 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#teameindexamen DUITS VWO @joaswessels

Een bericht gedeeld door EIND EXAMEN MEMES 2019 (@eindexamenmemes2019.nl) op

Een vraag in het bijzonder over die tekst vond Derksen lastig. "Bij vraag tien moest je twee verklaringen uit de tekst halen waarom iets met name 'oudere meesters' treft. Ik kon er maar één vinden. Als ik die tweede al niet kan vinden, hoe moeten leerlingen dat dan wel kunnen?" Dit was precies de vraag waar Martijn ook mee worstelde. "Het was een open vraag waarbij je twee redenen moest geven. Die tweede kon ik niet vinden, dus die vond ik heel lastig."

Onduidelijk

Vwo'er Suzanne gaat een klacht indienen over de onduidelijkheid van de vragen. Vooral een vraag over het vluchtelingenbeleid van Merkel vond ze moeilijk. "Het was een open vraag waarin ze zeiden dat Merkel een meisje had zien huilen en dat ze daarom de grenzen had opengegooid. Vervolgens moesten we uit de tekst halen wat Merkel had gedaan om dat weer te corrigeren. Dat kon ik echt niet vinden, dus ik heb maar gewoon wat ingevuld."

Sanne gokt dat ze een herkansing voor Duits moet gaan inzetten. "Normaal ben ik goed in Duits, dus ik had verwacht dat dit wel goed zou gaan." Toch geeft ze de hoop niet op. "Mocht het een herkansing worden, dan kan ik het wel halen. Hopelijk zijn het dan makkelijkere teksten."

Bij het LAKS druppelen al wel wat klachten in. Het zijn er op dit moment zeshonderd, maar de verwachting is dat dit na afloop van de middagexamens nog zal oplopen.

Ook op Twitter uiten vwo'ers hun ongenoegen over het examen:

  • {{ option.percentage }}%
    {{ option.option }}

{{ survey.votes }} stemmen

Gepubliceerd op 14 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Charlotte

Charlotte

Het was echt een verschrikkelijk lang en moeilijk examen, maar gelukkig hebben we hem gehad, hopelijk houden ze er in de n-term rekening mee en worden nog wat antwoorden aangepast aan de vaagheid van de vragen en de onmogelijkheid om de antwoorden in de tekst te vinden.

Ik zou ook graag de poll over het examen in willen vullen, maar helaas gaat dat niet, ligt dit aan mij of werkt hij gewoon niet?

6 dagen geleden

Antwoorden

gast

gast