Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

31 mei 2021

Vwo'ers vatten toets Kunst Algemeen samen: 'Een examen Frans en geschiedenis'

Door Pleun

Hoewel anderen al vakantie vieren, zijn er nog een paar strijders die vanochtend het vwo-examen kunst algemeen maakten. De leerlingen die wij hebben gesproken vonden de toets goed te doen, maar het examen was zonder geschiedeniskennis wel wat pittiger. 

Tachtig procent was Frans en geschiedenis.

David Lamberts (17) en zijn klasgenootje Bregtje van der Zaag (17) hebben gelukkig geschiedenis in hun pakket en vonden de toets daardoor prima te maken. "Als ik geen geschiedenis had gehad, was het een stuk rampzaliger gegaan. Het examen zou ik als 'historisch' omschrijven", zegt Bregtje.

In de toets waren er vragen over Lodewijk de 14e, de Franse revolutie en oude filosofen. "Tachtig procent van het examen was Frans en geschiedenis", zegt David. "Maar als je een beetje creatief bent, kan je jezelf daar best een beetje uit praten. Al vond ik het wel lastig om de Tuinen van Versailles met een muziekstuk te vergelijken", aldus David. 

Stom lullen en onzin verzinnen

Bo Schreff (19) heeft geen geschiedenis in haar pakket, maar vond het desondanks te doen. "Ik denk dat ik er wel een voldoende uit kan halen." Toch vindt ze het altijd maar lastig in te schatten hoe een kunsttoets is gegaan. "Zo'n toets is voor mijn gevoel altijd een beetje stom lullen." Dat herkent Janneke Curiston (18) ook erg: "Dingen opnoemen en onzin verzinnen, dat is Kunst Algemeen eigenlijk." 

Ik moest m'n gezicht echt tegen het beeldscherm aandrukken om het te zien

Verder vonden sommige leerlingen het beeld en geluid van het examen niet zo goed. "De kwaliteit was echt matig. Bij een vraag over het uiterlijk van een danser moest ik m'n gezicht echt tegen het beeldscherm aan drukken om te zien hoe hij eruitzag", vertelt Bregtje. En de vraag over de academies viel bij veel mensen ook niet echt in de smaak. 

Klagen over warme lokalen en surveillanten

Toch gaan deze leerlingen niet over de toets klagen bij LAKS. "Ik ga wel klagen over geluidsoverlast", zegt Janneke. "Elke 45 minuten was er een leswissel en konden we veel leerlingen horen." Hun computerlokaal was namelijk naast een gang, het fietsenhok en onder een andere klas te vinden. "We hoorden veel verschuivingen boven ons en de surveillanten kwamen vaak in en uit gelopen om te wisselen. Geen idee waarom dat zo vaak was." Ook Bo had pech met haar lokaal. "Het was echt super heet! Ik wilde het raam opendoen, maar we zaten aan de straatkant, dus dat leverde te veel lawaai van auto's op."  

Na veel lullen en onzin opschrijven, zijn de leerlingen vooral heel blij dat het klaar is. De meesten hebben nu ook vakantie en gaan lekker van het weer genieten. 

De beste start van je studententijd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke twee weken tips

Over de intro, hospiteren, verenigingen & meer

Leuke acties & kortingen

Van de makers van Studenten.com & Studententijd de Podcast

Gepubliceerd op 31 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?