Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

1 juni 2021

Vwo'ers en havisten kregen het gelukkig niet Spaans benauwd tijdens hun examen

Door Pleun

Vwo'ers en havisten maakten vanmiddag een van de laatste examens, namelijk Spaans. Sommige leerlingen hadden het erg warm door het weer, maar ze kregen het gelukkig niet benauwd van het examen Spaans.

Vooral de vwo'ers vonden het examen goed te doen. "Ik vond het echt meevallen. Ik vloog zowat door die tekst heen", vertelt Marlinde van der Vaart (17). "Wel grappig hoe Cito er altijd weer een ander vak in weet te verwerken. Dit keer was het Duits." Gelukkig was het wel een leuke tekst en was het examen volgens Marlinde een goeie mix van saai en minder saai. 

Bij de tekst over slechthorenden kwam ik er bij de laatste vraag pas achter welk woord 'doof' betekende.

De tekst over slechthorende kinderen vonden de kandidaten interessant. Al had Bjorn Losekoot (18) pas bij de laatste vraag door waar de tekst over ging. "Ik snapte er echt niks van." Bjorn zag bij een bepaald woord het belang er niet van in om het op te zoeken. "Dat woord bleek 'doof' te betekenen. Dus dat was wel handig om te weten." Toch ging het Bjorn niet slecht af en denkt hij er wel een voldoende uit gehaald te hebben. 

Vwo was korter dan normaal

Karien van Hinsberg, docent Spaans, vond het examen ook op niveau. "Dit moeten ze wel aankunnen. Ik begreep wel dat de leerlingen tekst 6 en 7 wat pittiger vonden." Marlinde vindt dat niet gek. "Er zitten altijd een paar moeilijke vragen tussen." Verder viel het Van Hinsberg wel op dat het examen niet erg lang was. "Normaal zijn er zo'n twaalf of dertien teksten, nu waren het er maar tien." Tot slot vond Van Hinsberg dat er veel vragen inzaten die je moest beantwoorden met 'waar' of 'niet waar'. 

Wisselende reacties onder de havisten

De meningen over het havo-examen zijn wat meer verdeeld. Want zo goed als het ging bij Rachel Drillenburg (17), zo slecht ging het bij een aantal andere leerlingen. Op onze Instagram lazen we reacties als: "LAAAANGGG", "No tan bien" en "dag daggg havo diploma". Bij Rachel geen wanhoop. Zij vond het examen niet te lang. "Ik was zelfs een uur van tevoren klaar." En daar was ze verrast over: "Spaans is mijn slechtste vak, dus ik ben blij dat het goed ging!" Wel had Rachel het letterlijk Spaans benauwd. "Het lokaal was zo warm. Dat was wel echt irritant." 

De beste start van je studententijd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke twee weken tips

Over de intro, hospiteren, verenigingen & meer

Leuke acties & kortingen

Van de makers van Studenten.com & Studententijd de Podcast

Gepubliceerd op 1 juni 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?