Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Vwo-examens wiskunde A en C relatief makkelijk

Pepijn

De rekenmachines werden vanmiddag door ongeveer 38.000 vwo-scholieren om 13:30 uur weer tevoorschijn getoverd voor de examens wiskunde A en wiskunde C. Over wiskunde C waren de meeste scholieren wel positief. Het examen wiskunde A kreeg iets meer kritiek te verduren. "Ik had het idee dat er gegevens ontbraken."

Tim Vonk dacht dat het examen wiskunde C een ramp zou gaan worden. Het bleek tot zijn grote verbazing juist enorm goed te gaan. "Om half vier was ik al klaar en ik heb het idee dat het heel erg goed ging." Juist omdat hij zo vroeg klaar was, vertrouwt hij het niet helemaal. "Er waren maar twintig vragen en ik heb na afloop gecheckt of ik alles beantwoord had, maar ik denk nog steeds dat ik een vraag vergeten ben", twijfelt Tim.

Bij de vraag over een kunstwerk bleef Tim wel even hangen. "De vraag ging over een kunstwerk dat uit een aantal blokjes bestond. Er stond een heel verhaal bij over het herschikken van die blokjes, maar het was onduidelijk waar de vraag nou precies over ging."

Ontbrekende gegevens

Noah van Dansik kwam tot de conclusie dat het examen wiskunde A ook meeviel. "Wiskunde is nou niet één van mijn sterkste vakken, maar ik kon bijna alle vragen beantwoorden." Ze was zelfs een halfuur eerder klaar, vertelt ze. "Het was een vrij kort examen met veel tijd per vraag waardoor je overal goed over na kon denken."

Desondanks kon ze bij één vraag niet het goede antwoord geven. "Bij de vraag over de inkomensverdeling in Amerika had ik het idee dat er gegevens ontbraken om het juiste percentage te kunnen berekenen. Al dacht ik waarschijnlijk te moeilijk en is het antwoord best simpel."

Genoeg tijd

Helga den Otter had genoeg tijd voor wiskunde A, maar liet wel drie vragen onbeantwoord. "Vraag 19 over het herleiden van formules en een vraag over logaritmen heb ik niet beantwoord, want dat zijn onderwerpen waar ik gewoon niet zo goed in ben." 

Bij vraag 18 begreep Helga de vraagstelling niet. "Ik wist niet wat ik moest met die vraag." Zelf blijft ze er kalm onder. "Tijdens het oefenen merkte ik al dat het ene examen beter ging dan het andere. Dit examen ging gewoon iets minder."

De verhouding van de hoeveelheid tijd per vraag was wel goed: "Qua tijd vond ik het heel goed te doen, ik was een halfuur eerder klaar. Per vraag was er genoeg tijd om een goed antwoord te kunnen geven."

Lage n-term

Volgens Joost van 't Spijker, examentrainer voor wiskunde A, was het examen erg makkelijk. "In het verleden zat er nog wel eens een opgave in waarbij je toch wel goed moest nadenken, maar met genoeg elementaire en algebraïsche vaardigheden zat je nu al goed. Het was vooral gegevens invullen en conclusies trekken en dat is niet al te moeilijk."

Joost vertelt dat zijn leerlingen al in 'hoera-stemming' waren, maar blijft zelf realistisch. "Dit was zo'n standaard examen. Iedereen die tot zes vwo heeft opgelet, had dit gewoon kunnen maken met een dikke voldoende. Wat dat betreft ben ik erg bang dat de n-term straks omlaag gaat."

Sterre Teunissen, klachtencoördinator bij het LAKS, bevestigt het idee van Tim Vonk. "Blijkbaar viel het examen mee: er zijn in verhouding tot vorig jaar minder klachten binnen gekomen. De klachten die er zijn gaan vooral over een onduidelijke vraagstelling en een te hoog niveau." 

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard eindexamens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 15 mei 2017


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.