Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Verbaasde blikken en krakende hersenen bij maatschappijkunde vmbo

Door Elisa

Voor vmbo ging donderdagochtend het examen maatschappijkunde van start. Waar aan de ene tafel een examenleerling hard zat te pennen, waren er ook veel die verbaasd naar hun papier keken. Voor Imane Bouchafra (17) viel het zwaar tegen. "Nu is mijn vertrouwen voor de volgende examens echt gezakt."

Imane begon het examen met goede moed. "Ik had veel geleerd en ook veel proefexamens gemaakt, maar toen ik het examen opende, raakte ik mijn motivatie kwijt. Vooral de vraagstelling was erg ingewikkeld en er kwamen moeilijke woorden voorbij." Bo Goossens (17) heeft wel een goed gevoel aan het examen overgehouden. "Ik had me goed voorbereid, dus ik ging met vertrouwen de zaal in. Er was maar een vraag die ik vaak heb moeten lezen en uiteindelijk niet snapte."

Tijdnood

Helena Lodge (16) vond het over het algemeen wel te doen. "Ik had goed geleerd en kon alle vragen uitgebreid beantwoorden, maar ik kwam wel in tijdnood. Toen er nog een halfuur over was, kregen we van de docent nog tijdsverlenging omdat het zo'n lang examen was, dat was wel fijn."

Bij Donna Vijzelaar (15) ging het slechter dan verwacht. "De vragen waren zo veel en ze waren niet in een paar zinnen te beantwoorden, waardoor ik echt in tijdnood kwam. Uiteindelijk heb ik iets van vijf vragen niet kunnen beantwoorden."

Ook deze twitteraar had graag meer tijd gehad voor het examen:

Teleurstelling

Imane en haar klasgenoten proberen een lastig woordje naar boven te halen die volgens hen niet voorkwam in de leerstof. "Er waren veel open vragen die moeilijk waren. Ook was de analyse-opdracht erg onbegrijpelijk. De meerkeuzevragen waren dan wel weer te doen", vertelt ze.

"Het taalgebruik was inderdaad een beetje oubollig", bevestigt docent Volkan Tasdan. Hoewel hij gewoonlijk wel positief is over het examen, was zijn enthousiasme dit keer niet door de telefoon te horen. "Het was een examen dat leerlingen die de begrippen doorhadden goed konden maken. Zelf heb ik het ook gemaakt en ik vond het vooral een saai examen. De bronnen stonden inhoudelijk ver van de leefwereld van de leerlingen af." 

Klagen

Nadat Helena klaar was, hoorde ze door de gangen dat veel van haar mede-examenkandidaten gaan klagen. Ook Donna gaat klagen. "Er waren echt veel woorden die niet waren behandeld tijdens het leren, die verdienen wel een klacht."

Imane is het met Donna eens. "Het is moeilijker gemaakt, terwijl we door corona niet volledig hebben kunnen focussen." Tasdan begrijpt de leerlingen helemaal. "Er was ook veel herhaling van dezelfde soort vragen en onderwerpen. Dat is gewoon helemaal geen pretje.

Gepubliceerd op 20 mei 2021


Alles over de examens in je timeline?