Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens...de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jullie ermee omgaan en wat jullie vinden van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek!

Doe mee

Veel denkstappen in pittig vwo-examen aardrijkskunde

De atlassen werden vanmorgen met grof geweld opengeslagen door de 14.029 vwo'ers die hun tanden zetten in het examen aardrijkskunde. Stampen was voor dit examen, met vragen over Emmen, exogene krachten en landschapszones, niet genoeg. De scholieren moesten veel denkstappen maken en hun kennis toepassen. "Examenstof die je heel vaak hebt gehad, moest je nu op andere situaties toepassen", vertelt Sanne Veltman (18). "En bij mij ging dat gewoon kut."

Tom Buitelaar (18) had echter minder moeite met het examen. Hij vond het goed te doen. "Ik stond al om 11:15 uur buiten. Het examen had maar 30 vragen en de stof die we moesten kennen, hebben we best vaak in de les behandeld." Toch wordt deze mening zeker niet door iedereen gedeeld. "Ik vond het best wel pittig", vertelt Wieke van Vlaardingen (18). "Er zaten twee opgaven in over rivieren en die vond ik best lastig. Ik had eigenlijk meer over NGO's en lagelonenlanden willen terugzien in het examen."

"Met de onderwerpen was niks mis, er zaten zelfs hele recente voorbeelden in", vertelt Edger Maas, docent aardrijkskunde op het Jacob Roelandslyceum in Boxtel. "De vraagstelling was over het algemeen ook duidelijk. De moeilijkheid zat 'm echt in inzicht hebben, je kennis en de lesstof koppelen aan de opgaven. Je moest laten zien wat je kent en kunt." Het valt Wieke dan ook op dat standaardantwoorden nu niet helemaal passend waren: "Je moest zelf veel redenen geven die je van te voren niet had kunnen stampen."

Exogene krachten

Een vraag die als lastig werd ervaren, ging over rivieren in Zuidoost-Azië. "We moesten kijken naar het verband tussen exogene krachten in de bovenloop en de exogene krachten bij de delta of zoiets", vertelt Mirthe Westrik (18). Tom begreep niet goed wat ze wilden weten. "Ik denk dat ik ga klagen over deze vraag, want ik vond de vraagstelling gewoon vaag." Ook Wieke liep tegen deze opgave aan, maar gaf toch een antwoord. "Ik heb de vraag maar herhaald in mijn antwoord in de hoop dat het niet zo opvalt dat ik eigenlijk helemaal geen antwoord heb gegeven. Ik heb er wel nog wat over sedimentatie bij gezet."

Docent Maas ziet niet direct wat leerlingen moeilijk zouden kunnen vinden aan deze vraag. "Alleen als je het begrip exogeen niet kent, is 'ie lastig. Maar dat kon je ook in je woordenboek opzoeken. Misschien kom ik er tijdens het nakijken achter dat leerlingen deze vraag anders geïnterpreteerd hebben."

'Het was net GeoGuessr'

Een vraag die als leuker werd ervaren, had wat weg van het veel gespeelde aardrijkskunde-spelletje waarbij je op basis van GoolgeMaps moet raden op welke plek op de wereld je staat. De leerlingen moesten aan de hand van vijf plaatjes aangeven waar in Afrika de foto genomen was.

Deze vraag was een aangename verrassing voor Olav Koning (18). "Ik ben vrij goed in GeoGuessr en daar leek dit wel een beetje op." Ook Wieke kon de verschillende landschapszones op de afbeelding redelijk goed koppelen aan de locaties. "In mijn schrift had ik vorig jaar zelf al plaatjes geplakt bij elke landschapszone, waardoor ik het idee had dat ik deze vraag ook wel goed kon beantwoorden."

 

Toch was dit volgens Maas een vraag waar je echt goed moest kijken en gebruik moest maken van de atlas. "Als je er te makkelijk over dacht, dan maakte je fouten. Op één foto zag je bijvoorbeeld een tropisch regenwoud. Dan ga je gelijk zoeken naar locaties rond de Evenaar, maar daarvan werden er twee gegeven. Dus dan moet je echt gaan letten op zaken als reliëf en plantengroei." Over het algemeen noemt de docent het een pittig examen. "Je had echt inzicht nodig. Er zaten ook weinig tot geen inkoppertjes in, misschien maar 1 of 2."

Op dit moment zijn er zo'n 450 klachten over dit examen, maar dat aantal kan uiteraard nog oplopen na de middagexamens.

  • {{ option.percentage }}%
    {{ option.option }}

{{ survey.votes }} stemmen

Gepubliceerd op 17 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.