Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

16 mei 2019

Van Miley Cyrus tot opera uit 1640: vmbo-examen muziek was 'raar'

Van Miley Cyrus tot een opera uit het jaar 1640: er kwam vanochtend van alles voorbij tijdens het examen muziek dat 940 VMBO'ers maakten. "Ik sloeg helemaal dicht toen ik de vragen zag", zegt Lizzy Barnhoorn (15).

Lizzy had voor het examen heel veel oefenexamens gemaakt. Dat mocht niet baten, want volgens haar kwamen de vragen helemaal niet overeen met de vragen die ze had geoefend. "Riff, ritenuto, allemaal begrippen die we op volgorde moesten zetten. Dat heb ik in een oefenexamen nog nooit hoeven doen", zegt ze.

Raar

Joris Otte (16), die na zeventig minuten al buiten stond, noemt het een 'rare toets'. "Sommige vragen waren zo makkelijk, dat ik het bijna niet kon geloven. Ik heb óf een 3, of een 7. Ik hoop natuurlijk op die 7 en op een hoge N-term", zegt hij.

Wat er dan zo raar aan het examen was? Daar zijn de vmbo'ers het over eens: een vraag over hoe liefde en geluk in een videoclip is te herkennen. "Ik heb maar geantwoord dat je rode ballonnen zag in de vorm van een hartje", zegt Joris. Ook werd er volgens hem veel gelachen in de clip, dat zou dan moeten duiden op geluk. Daarnaast was het heel zonnig, vult mede-kandidaat Amber Hooijmans (15) aan. "Ik denk dat ik deze vraag deels goed heb beantwoord", zegt ze.

Docent Roland Gevers vond het over het algemeen een prima examen, maar beaamt dat er lastige vragen in zaten. "Bij vraag 40 moest bijvoorbeeld een woord worden bedacht dat jij bij de muziek vond passen en dat vervolgens motiveren met muzikale middelen. Ik kan begrijpen dat scholieren het lastig vonden om de juiste koppeling en bewoording te vinden."

Millimeter

Zowel Lizzy als Joris en zijn klasgenoot Isabel van Leeuwen (17) doen hun beklag over een veel te lastige vraag, waarbij ze moesten luisteren naar een muziekfragment om vervolgens uit vier reeksen muzieknoten de goede te kiezen. "Ik zag amper verschil tussen de opties. Ze leken zó erg op elkaar. Een noot die drie millimeter hoger of later staat, dat moest het verschil uitmaken", zegt Joris. Ook Isabel en Lizzy vonden het verschil 'amper te horen'.

De instrumentenvraag was er nog zo een waardoor de eindexamenkandidaten vertwijfeld achterbleven. 'Veel te moeilijk', noemt Isabel de vraag waarbij ze de naam moesten geven van een muziekinstrument. "Het eerste instrument was makkelijk: een djembe. Maar die andere? Ik had dat ding nog nooit gezien", zegt ze. "Eentje met ribbeltjes. Maar welke, geen idee", onderstreept Lizzy. Dat het aan het examen ligt en niet aan hun muziekdocent, is voor Joris duidelijk. "Wij hebben een hele goede docent muziek", zegt hij.

Klachten

Omdat ze het examen zo lastig vond, diende Isabel na de toets onmiddellijk een klacht in. Ze wil vooral laten weten dat de vragen over het noten lezen en de instrumenten veel te lastig waren. Zij was niet de enige die een klacht indiende. Een uur na afloop van het examen had LAKS er zo’n 15 binnen.  

Toch was het niet allemaal kommer en kwel, volgens Isabel. "We moesten met 49 vragen hard doorwerken, maar ik kwam wel uit met de tijd. En gelukkig was de vraagstelling duidelijk." Dat vond ook Kayleigh van der Heijden (15). "Het is het makkelijkste examen wat ik tot nu toe heb gehad van muziek." Ook de begrippen waren volgens haar goed te doen. "Ik had goed geleerd en het scheelt dat we een woordenboek mochten gebruiken."

Gepubliceerd op 16 mei 2019


Alles over de examens in je timeline?