Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

19 mei 2022

Traumatisch, vies en lang of toch te doen?

Door Pleun

Het Frans examen werd verschillend ervaren door de havisten dit jaar. Sommigen hadden de toets ruim op tijd af en anderen ervaarde het examen als traumatisch. "Alle antwoorden leken op elkaar. Ik wist niet wat ik moest doen", vertelt Luna Gielens (16) gestresst.

Ik kan nu ook overal 'A' invullen en weggaan.

Luna vond het examen "echt traumatisch." Bij vraag 5 ging het al mis. "Ik dacht: wat een kutvragen. Ik kan nu ook gewoon bij alles 'A' invullen, weggaan en hopen op een voldoende." Suzanne Kreijns (17) vond het examen wisselend. "Het begin was top, het middenstuk was kut en het einde weer prima. In het midden zaten lange teksten met onderwerpen die me niet zo interesseerden. Ik vond die tekst over kustvakanties heel vaag." 

Te veel details over urine

Bij Tessa van den Heuvel (17) ging het begin juist stroef. "Ik vond de eerste tekst lastig en was daardoor bang voor de rest. Maar naarmate ik verder kwam in het examen werd het steeds makkelijker eigenlijk!" Wel vond ze de tekst over urine "een beetje vies en te gedetailleerd". Daar waren veel leerlingen het mee eens, net als Frans docent Goulmy. "Het was redelijk gedetailleerd, ja. In de tekst werd verteld dat er in een klein zwembad zo'n dertig liter urine te vinden was. En in een groot zwembad een goede 75 liter." 

Verder vonden sommige leerlingen tekst 4 over manga's en tekst 6 over een wit diner lastig. Goulmy vertelt dat die teksten inderdaad moeilijker waren. "Le dîner blanc moest ik goed lezen en ik denk dat er een foutje zat in vraag 12 over de manga's." Hier werd gevraagd wat jongeren aan de mangastrips waarderen. "Ik denk niet omdat ze klein en goedkoop zijn, maar dat bleek wel uit de tekst." Toch denkt Goulmy dat het examen goed te doen was. "Het was niet te lang en de teksten waren gevarieerd. Geen drama." 

Ik waaide bijna om.

Storm

De storm was voor een aantal leerlingen wel een drama. "Ik raakte afgeleid door het onweer. Ik zat in een vrij hoog lokaal waar je de flitsen goed zag en de regen hard tegen de ramen aansloeg", vertelt Frank Dümmer (17). Ook Tessa had last van de storm. "Ik zat bij het raam. En net als de bomen waaide ik bijna om. Maar niet door de storm buiten, maar door de airco die zo hard stond." Gelukkig heeft Tessa alsnog een goed gevoel over het examen. Frank vindt het wat lastiger om er iets over te zeggen. "Geen idee hoe ik het heb gedaan. Ik heb expres ook geen kopie van mijn antwoorden meegenomen." 

De reacties over het examen Frans zijn dus erg wisselend. Een hoop leerlingen gaan in ieder geval bij het LAKS klagen over de storm. Daarnaast hopen scholieren op een hoge N-term, omdat ze de toets toch wel lang, moeilijk of vaag vonden. 

Gepubliceerd op 19 mei 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?