Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

17 mei 2022

'Toen ik Arria zag, kon ik wel huilen van geluk'

Voor het eindexamen Latijn hadden de meeste leerlingen de volle drie uur nodig, toch zijn de reacties overwegend positief: "Veni, vidi, vici", vat een scholier het samen op Instagram.

Kathera Mirovski (17) is erg opgelucht na afloop: "Ik was zo blij! Ik was bang dat het hele kutteksten zouden worden, maar ze hadden Arria gepakt en die is super easy."

Melle Wassink is ook tevreden: "Toen ik Arria zag, kon ik wel huilen van geluk." Ook de andere teksten waren makkelijk, vindt Ellefien Visser (17): "Veel teksten hadden we aan het begin van het jaar al behandeld, waardoor we ze veel hebben herhaald." Niet iedereen is zo positief. Op Instagram komen reacties voorbij als "Ik heb een ode aan m’n docent geschreven, want ik ga wegstrepen" en "Ik voel me alsof ik al 2000 jaar ben overleden."

De vertaling

De vertaling was wel anders dan Ellefien had verwacht: "Het was een beetje raar, omdat we opeens een deel van Trajanus moesten vertalen, terwijl we alleen Plinius en Martialis hebben vertaald. Ik ben ook nog nooit zo vaak het alfabet vergeten…" Toch vond ze het over het algemeen goed gaan. Jonathan van Deutekom (18) was ook niet ontevreden, maar vond het wel vervelend dat er in de vertaling veel conjunctivi stonden.

Marjolijn Smits, docent Klassieke Talen, herkent dit: "Ik telde er in ieder geval zeven." Maar over het algemeen was het niveau goed, vond ze: "De vertaaltekst was wel te doen. Het eerste gedeelte kon je bijna zo weglezen. Alleen stond er in de laatste regel nog een gerundivum. Dat vinden leerlingen vaak lastig om te vertalen, dus ik kan begrijpen dat als je weinig tijd hebt, je daar overheen hebt gelezen"

De vragen

De vraag met een afbeelding werd goed ontvangen: "Leuk voor de afwisseling," vindt Suus Janssen (17). "Die afbeelding was wel easy, want paetus, non dolet is echt het enige waar iemand ooit een schilderij over zou maken," voegt Ellefien toe.

Smits had gehoopt dat tekst 3 wat korter zou zijn, omdat hij pittig was om te behandelen in de lessen. "Maar de vragen waren relatief vriendelijk. Het was duidelijk wat ze wilden weten."

Conclusie

Ondanks wat pittige stukken, was het examen best te doen, is de algemene mening. "De lengte was gemiddeld. Als je het goed voorbereid had, dan kon je het prima afkrijgen. Kortom, het had erger gekund", besluit Smits.

Bij het LAKS vielt het mee met de klachten: "Tot nu toe zijn er 750 klachten binnengekomen. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar: toen waren het er 840. 90 klachten gingen over een specifieke vraag, dat zijn er bizar weinig. 380 klachten gingen over dat het examen te lang was, 190 klachten over dat het te moeilijk was."

@_mdvb_

Sorry maar wie kan nou al die teksten uit zn hoofd leren? Als ik bij tekst 13 ben ben ik tekst 1-9 alweer vergeten

♬ original sound - fboys_rsa

Gepubliceerd op 17 mei 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?