Eindexamens

Volg ons op Instagram of Tiktok!

Volg ons ook op Instagram of Tiktok!

'Toen iedereen klaar was, hebben we allemaal een potje gejankt'

De meeste havisten zijn het erover eens: het eindexamen wiskunde B was "één groot drama", "dramatisch slecht" en "vreselijk." Dat belooft wat voor de n-term.

"Het waren hele lange en moeilijke opgaven, waarvan eentje over windmolens, met een formule die maar niet ophield", vertelt Anouk Cornelisse (16). "Ik heb twee opdrachten echt kunnen maken en de rest ging fout. Toen iedereen klaar was, hebben we allemaal een potje gejankt."

Fout gezien?

Bij Christie van Schaik (17) ging het "echt dramatisch slecht". Bij de laatste opgave kwam ze er niet uit. "Daar moet wel een fout inzitten, de tabelgegevens klopten niet eens. Ik ben normaal heel goed in wiskunde, maar dit was echt een drama..."

"Het was echt een moeilijk examen", vindt ook Balder Rinck (18), die vorig jaar is gezakt. "De meeste vragen had ik nog nooit zo gezien. Ik had bijvoorbeeld het onderwerp sinusoïde echt goed voorbereid, maar dat zat er niet in. Net als exponentiële groei en cirkels en raaklijnen, daar zat ook maar één opgave van in."

Klagen = slagen

Het viel docent docent Menno Lagerwey ook op dat er dingen 'misten' in het examen. "Er was maar één vraag over goniometrie, echt bizar dat er ook niets werd gevraagd over de eenheidscirkel. Die zit er ieder jaar in en normaal kun je er dan zes à zeven punten mee scoren. Ook een voordeel, want veel leerlingen vinden de eenheidscirkel moeilijk."

Hij vond het jammer dat het examen begon met cirkels: "Dat wordt vaak vervelend gevonden. Ik kan me voorstellen dat leerlingen dan denken: oh jee! Vraag 7 vond ik ook erg lastig, je moet daarbij veel stapjes achter elkaar doen. Bij de eerste stap, waarbij je de X-as moest vermenigvuldigen, gaan mensen vaak de fout in. En die vraag is al 10 procent van je cijfer. Gelukkig was de op één na laatste vraag best makkelijk, ik ga er vanuit dat die bij iedereen wel is gelukt."

Toch vond Balder het examen "moeilijker dan vorig jaar, en ik kan het weten." Hij gaat dan ook een klacht indienen. "Mijn motto is klagen = slagen. Werkte alleen vorig jaar niet, maar dit jaar vast wel."

Gepubliceerd op 13 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.