Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

13 mei 2022

'Toen iedereen klaar was, hebben we allemaal een potje gejankt'

De meeste havisten zijn het erover eens: het eindexamen wiskunde B was "één groot drama", "dramatisch slecht" en "vreselijk." Dat belooft wat voor de n-term.

"Het waren hele lange en moeilijke opgaven, waarvan eentje over windmolens, met een formule die maar niet ophield", vertelt Anouk Cornelisse (16). "Ik heb twee opdrachten echt kunnen maken en de rest ging fout. Toen iedereen klaar was, hebben we allemaal een potje gejankt."

Fout gezien?

Bij Christie van Schaik (17) ging het "echt dramatisch slecht". Bij de laatste opgave kwam ze er niet uit. "Daar moet wel een fout inzitten, de tabelgegevens klopten niet eens. Ik ben normaal heel goed in wiskunde, maar dit was echt een drama..."

"Het was echt een moeilijk examen", vindt ook Balder Rinck (18), die vorig jaar is gezakt. "De meeste vragen had ik nog nooit zo gezien. Ik had bijvoorbeeld het onderwerp sinusoïde echt goed voorbereid, maar dat zat er niet in. Net als exponentiële groei en cirkels en raaklijnen, daar zat ook maar één opgave van in."

Klagen = slagen

Het viel docent docent Menno Lagerwey ook op dat er dingen 'misten' in het examen. "Er was maar één vraag over goniometrie, echt bizar dat er ook niets werd gevraagd over de eenheidscirkel. Die zit er ieder jaar in en normaal kun je er dan zes à zeven punten mee scoren. Ook een voordeel, want veel leerlingen vinden de eenheidscirkel moeilijk."

Hij vond het jammer dat het examen begon met cirkels: "Dat wordt vaak vervelend gevonden. Ik kan me voorstellen dat leerlingen dan denken: oh jee! Vraag 7 vond ik ook erg lastig, je moet daarbij veel stapjes achter elkaar doen. Bij de eerste stap, waarbij je de X-as moest vermenigvuldigen, gaan mensen vaak de fout in. En die vraag is al 10 procent van je cijfer. Gelukkig was de op één na laatste vraag best makkelijk, ik ga er vanuit dat die bij iedereen wel is gelukt."

Toch vond Balder het examen "moeilijker dan vorig jaar, en ik kan het weten." Hij gaat dan ook een klacht indienen. "Mijn motto is klagen = slagen. Werkte alleen vorig jaar niet, maar dit jaar vast wel."

Gepubliceerd op 13 mei 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?