Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

The Beatles zorgen voor problemen bij havo-examen Engels

Door Wayne

59.693 havisten begonnen stipt om 13:30 aan hun examen Engels. Ondanks dat er veel mensen snel klaar waren, zat er wel een pittige tekst tussen over The Beatles. Meer dan eens kwam een woordenboek uitstekend van pas.

Noah van der Put vond het een erg makkelijk examen. "De teksten waren begrijpbaar en de vragen waren ook niet moeilijk. Iedereen in de zaal was hartstikke snel klaar!" Pepijn Stoop was zelfs als eerste klaar van zijn klas. "Ik vond hem zeker te doen."

Pepijn had wel een gigantische papierchaos op zijn tafel liggen. "We kregen zoveel blaadjes dat ik op een gegeven het overzicht kwijt had. Ik raakte in paniek toen mijn antwoordblad kwijt was." 

Woordenboek was je vriend

Belle Zwaan heeft normaliter geen probleem met de Engelse taal, maar ze had het woordenboek dit keer wel nodig. "Er kwamen wel zes woorden voor in één alinea waar ik de betekenis niet van wist. Ik kon het af en toe wel uit de context herleiden, maar ik was wel blij met m'n woordenboek."

Maar het woordenboek kon je niet altijd helpen. Sterre Teunissen, klachtencoördinator bij het LAKS, zei dat er inderdaad klachten binnen kwamen over zeer moeilijke woorden in het examen. "Sommige woorden stonden niet eens in het woordenboek." 

The Beatles won't let you be

Tekst 6 over The Beatles zorgde voor wat stress, zeker bij Pepijn. "Ik heb echt heel lang gestaard naar vraag 25. Ook al was hij in het Nederlands, ik snapte hem gewoon niet." 

Niet alleen de vraag was lastig te begrijpen, ook de tekst. Fleur Verplanke vond de tekst erg lastig, het was haar niet duidelijk of de schrijver negatief of positief was ten opzichte van The Beatles. Noah vond de tekst in erg ouderwets Engels geschreven met oubollige woorden. Fleur en Pepijn neigen om een klacht in te dienen over tekst 6. 

Geen tijdnood

Ad van Dijk, docent Engels op het Hooghuis locatie Mondriaan College te Oss, is het eens met de examenkandidaten. "De tekst over de Beatles bevat moeilijke termen, ook de vragen waren lastig te begrijpen." Desalniettemin geeft hij aan dat het examen niet aan de lange kant was en dat veel van zijn leerlingen ruim op tijd klaar waren.

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard eindexamens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 17 mei 2017


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?