Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

'Systeem Aarde is een trauma voor het leven'

Voor de meeste havo-leerlingen was het examen aardrijkskunde zwoegen geblazen vanmiddag, zo blijkt uit de reacties. Sommigen vonden het wel meevallen, maar Naomi Zillig (19) was met anderhalf uur klaar omdat de onderwerpen "bagger" waren.

Naomi liep voor 15.00 uur al de examenzaal uit. "Ik was als eerste klaar en ik gok dat dat een slecht teken is. Er zat niets bij waarvan ik dacht 'yes, hier weet ik veel over!', ik had echt weinig kennis over de gevraagde onderwerpen. Ik werd ook helemaal gek van de chaos aan losse blaadjes op mijn tafel."

'Veel te lang'

Suzanne Kreijns (17) vond het examen "wel oké", maar: "Systeem Aarde is een trauma voor het leven. Dat is gewoon niet mijn ding, ik begreep daar echt weinig van." Luna Gielens (16) kwam zelfs in tijdnood: "De eerste vragen waren super moeilijk, ging niet over wat ik had geleerd. Ik heb alles de laatste minuten moeten afraffelen." Zo ook Anouk van der Waal (17): "Ik heb mijn best gedaan, maar helaas ging het niet goed. Het examen was ook veel te lang."

De reacties op de opdrachten over Brazilië zijn gemengd. Waar Naomi en Flaur Naus (18) klagen hierover - "Kon die plek niet helemaal vinden op de kaart", aldus Fleur - vond Dani Taffijn (19) die juist meevallen. "Ik vond de vragen over Brazilië wel makkelijk", vertelt Dani. "De vragen over de leefomgeving vond ik wel best moeilijk, maar voor de rest viel het mij mee." 

Algemene kennis

Docent Edger Maas vindt het examen na zijn eerste blik erop "best pittig in vergelijking met voorgaande jaren." Volgens hem waren een boel leerlingen maar net op tijd klaar. Ook sloten de vragen over China en het IJsselmeer aan op de actualiteit. "Toeval natuurlijk, want die examens liggen al even klaar. Dat vond ik wel interessant. Het viel me verder op dat er weinig reproductievragen waren. Als je goed leert, kan je op zulke vragen goed scoren, maar dat zat er nu niet in."

"Leerlingen met een goede algemene kennis en een goed wereldbeeld, hadden met dit examen een voordeel", gaat Maas verder. "Ook werd er veel inzicht vereist, dat laat wel zien dat het maken van oude examens waardevol is."

Anouk heeft een aantal vragen niet kunnen beantwoorden omdat ze die "simpelweg niet snapte." Helaas, maar: "we gaan weer knallen voor de volgende!"

@akkennisclips Drop jouw reactie over het examen hieronder! 👇😁 #fyp #onderwijs #examens2022 #akkennisclips ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

Gepubliceerd op 12 mei 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?