Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens...de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jullie ermee omgaan en wat jullie vinden van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek!

Doe mee

Scholieren 24 uur in quarantaine voor examen tweetalig onderwijs

Vanaf vanochtend moeten 3.500 scholieren in Nederland die eindexamen doen voor tweetalig onderwijs 24 uur lang in quarantaine. Zij maken het IB-examen; een soort aanvulling op het 'basis' Engels. Omdat dat scholieren over de hele wereld dat examen maken, wordt het normaal gesproken op ongeveer hetzelfde moment gepland. In Nederland paste dat dit jaar niet in de planning en dus mogen de IB-scholieren tot morgenochtend, als zij het tweede deel van het examen maken, niet online.

Emma maakt haar tweede examen wel vanochtend al. Om te voorkomen dat ze antwoorden kan doorgeven aan leerlingen die morgenochtend hun tweede examen moeten maken, mag ze 24 uur niet online zijn. "Bij ons is het zo dat je op drie verschillende tijdstippen het examen kan maken, terwijl het bij andere scholen maar op één tijdstip kan. Op die scholen wordt het examen dus op zaterdagochtend gehouden", legt ze uit. "Die 24-uur-niet-onlineregel is voor ons dan ook niet zo heel relevant. Het is wel zo dat we geen antwoorden mogen delen, maar dat is ook best logisch.”

Emma vervolgt dat de school natuurlijk niet heel de dag alle leerlingen streng in de gaten kan houden. "Bij ons is gezegd dat je er 24 uur niet over mag praten op het internet en niet dat je absoluut niet op het internet mag. Ze hebben ons vooral gewaarschuwd dat we niet op Facebook of op andere sites teksten mogen verspreiden."

Verbod

Thomas (19) heeft wel zo’n verbod gekregen van zijn school. Zijn ouders hebben dan ook een formulier moeten ondertekenen dat zij erop zullen toezien dat hun zoon offline blijft. "Mijn ouders gaan niet echt controleren", lacht hij. "Maar ik ga daar ook geen misbruik van maken. Op elke school zijn de boeken die je moet lezen voor het examen anders, dus je hebt er toch niet veel aan om antwoorden door te spelen."

Gisteren hebben de IB'ers ook al in quarantaine gezeten, maar dan een stuk korter. Toen werd het eerste deel van het examen gemaakt waarbij de scholieren teksten moesten vergelijken. Ruben (17) moest 2,5 uur in quarantaine. "Ik heb die tijd voor een gedeelte nuttig gebruikt door onder andere aardrijkskunde te leren. Voor de rest was het vooral uitzitten."

Ook Thomas mocht 2 uur geen contact opnemen met de buitenwereld. "We moesten na het examen op school blijven. "Het was niet verboden om op je telefoon te zetten, ze letten er alleen een beetje op dat je niet op social media zat, voor communicatie."

Gepubliceerd op 17 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.