Ruim op tijd klaar bij vmbo-examen maatschappijleer 2

Door Pepijn

Dit weekend hebben 6.463 vmbo-gt scholieren zich in het zweet gewerkt om zich voor te bereiden op het examen van vanochtend: maatschappijleer 2. Een examen dat volgens scholieren en docenten eigenlijk prima ging. "Het was een veel leuker examen dan vorig jaar", aldus docent Volkan Tasdan.

June Brennenraedts fietste met gemak door de vragen heen. "Er waren heel veel meerkeuzevragen en er werden niet veel begrippen gevraagd." June was ruim op tijd klaar. "Ik had nog een halfuur over en best veel mensen liepen al vroeg weg. Ik vond het echt geen moeilijk examen, misschien was het zelfs wel iets te makkelijk." De enige vraag die June raar vond, was de vraag over de veranderings- en vergelijkende invalshoek. "Hierbij moest je zelf een vraag verzinnen als antwoord. Niemand begreep die vraag", aldus June.

Daniëlle Cohen kwam ook alleen bij de invalshoek-vraag in de knoop. "Zo'n soort vraag als die vraag over de veranderings- en vergelijkende invalshoek kwam bij de oefenexamens niet voor en in dit examen zat hij wel. Ik had de invalshoeken allemaal geleerd, maar hierbij moest je gewoon iets improviseren en het zelf maar uitzoeken."

Maar over het algemeen is ook Daniëlle positief. "Ik denk wel dat ik een ruime voldoende ga halen. Van de twee uur die je kreeg, was ik maar anderhalf uur bezig. Op die ene vraag na, was het examen prima te doen."

Lastige woorden

Waar June en Daniëlle in hun handjes knepen met dit examen, vond Dolores Ockeloen het geen simpel examen. "Bij heel veel dingen wist ik niet wat de woorden betekenden. Van de uitleg die het woordenboek gaf, snapte ik ook helemaal niets."

Dolores had vooral moeite met de vraag over jeugdbeleid in de rechtszaal. "We moesten alle beleidsvormen wel uit ons hoofd leren, maar niet echt de functies daarvan." Gelukkig was ze wel ruim binnen de tijd klaar.

Veel criminaliteit

Volkan Tasdan, docent maatschappijleer, benadrukt dat het examen prima te maken was als je genoeg geblokt had. "Als scholieren goed geleerd hadden en de bronnen goed bestudeerden, konden ze veel antwoorden al in de bron vinden." 

Tasdan vond het een leuker examen dan dat van vorig jaar, maar wel lastiger voor de leerlingen. "Je moest veel kennis toepassen." De onderwerpen hadden volgens hem wat beter verdeeld kunnen worden. "Er kwamen nu veel vragen in voor over het onderwerp criminaliteit, voorgaande jaren waren er meer vragen over politiek. Verder was het wel een helder examen", aldus Tasdan. 

Volgens LAKS examenklachtencoördinator Sterre Teunissen gaan de meeste klachten over de moeilijkheidsgraad van het examen: "Het examen was volgens scholieren te lang en te lastig. Dat hoeft natuurlijk nog niet te betekenen dat het examen dat ook echt was. Wel krijgen we redelijk veel klachten over vraag 7: die zou te onduidelijk zijn geweest. Verder zaten er volgens een scholiere teveel 'instinkers' in: dat zijn we op dit moment aan het onderzoeken."

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens Facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u! 

 

Gepubliceerd op 15 mei 2017


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.