Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

17 mei 2019

Havo-examen biologie niet moeilijker of makkelijker dan andere jaren

Voordat ze aan hun welverdiende weekend mochten beginnen, bogen 27.529 havisten zich vanmiddag over het examen biologie. De reacties zijn wisselend. Terwijl Maayke Schraa (18) het een makkelijker examen vond dan vorig jaar, vond Leoniek Derene (16) het examen van dit jaar juist een stuk moeilijker.

Dit kwam volgens de havist vooral omdat er een aantal onderwerpen niet in zat, die ze wel goed geleerd had. "Ik miste vragen over het zenuwstelsel, over fotosynthese en vertering. Dat waren onderwerpen waar ik veel over wist, dus dat was jammer."

Docent Eus van Hove van het VAVO Lyceum Amersfoort bevestigt dat deze onderwerpen er niet in voorkwamen, maar vond het desondanks een mooi, gevarieerd examen. "Je kunt niet alle examenstof dekken. Ik was over het algemeen blij met de variatie aan onderwerpen." Hij noemt het examen dan ook niet te moeilijk en niet te makkelijk. "Het was een goede afspiegeling van wat de leerlingen hebben geleerd de afgelopen jaren."

 

 

Bakken met vissen

Maayke was ook blij met het examen. Vorig jaar is ze gezakt op de havo en dit jaar ging het examen biologie een stuk beter. "Er zaten veel open vragen in, maar die waren prima te doen als je goed geleerd had." Een vraag die ze goed kon invullen, ging over het kweken van tomaten en paksoi. "Dat werd gekweekt in een bak met vissen en aan de hand van hoe de vissen reageerden op de groenten, moest je beoordelen welke groente beter was. Dat was wel makkelijk af te lezen uit het schema." 

Ook Brenda Verheijen (17) vond dit een leuke opdracht en was dan ook tevreden over het examen in het algemeen. "Het was een makkelijk examen met leuke onderwerpen. Die vraag over de vissen ging over de stikstofkringloop. Dat vond ik wel makkelijk, maar als je dat niet goed snapte, dan was het een moeilijke vraag." De vraag over de ziekte uit het Midden-Oosten vond Brenda wel lastiger. "Daar wist ik niet zo goed wat ze wilden weten."

Van Hove noemt die vraag ook. "Die ging over de ziekte MERS die in 2012 is uitgebroken. Daarover moest je vragen beantwoorden over immuniteit en antistoffen. Dat moeten de meeste leerlingen wel hebben kunnen beantwoorden." De docent was vooral blij dat het examen goed te doen was binnen de tijd. "Bij het vwo-examen biologie waren veel scholieren niet op tijd klaar, waardoor ze de laatste vragen moesten afraffelen. Dit examen was qua tijd prima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

BIO HAVO: zelf ook ff hoesten tijdens examen om zeker te zijn van je antwoord #teameindexamen

Een bericht gedeeld door EIND EXAMEN MEMES 2019 (@eindexamenmemes2019.nl) op

 

Weinig binasvragen

Voor Jeroen was het juist best wel aanpoten tijdens het examen. "Ik vond het een moeilijk examen. Er zaten veel kennisvragen in en weinig binasvragen, naar mijn idee." De vraag die ging over het transporteren van deeltjes vond de havist erg lastig. "Bij die vraag moest een bloedplasma zonder eiwit gecombineerd worden met een virus met eiwit. Je moest uitleggen hoe je die twee stoffen het beste bij elkaar kon brengen, maar dat wist ik niet precies."

Gelukkig zaten er ook een paar inkoppertjes in. "De vraag over de effecten van hormonen was makkelijk. Dat was een echte binasvraag", vertelt de havist. Biologie is niet het makkelijkste vak voor Jeroen, maar hij hoopt op een 5. "Dan kan ik het hopelijk nog compenseren met Nederlands."

Klagen

Leoniek vond het examen ook moeilijker dan verwacht en gaat een klacht indienen over een vraag over plasmadonatie. "De vraag was of het doneren van plasma nog steeds nodig is, maar het was niet duidelijk of ik het antwoord uit de bijbehorende tekst moest halen, of dat die daar los van stond. Daar ga ik een klacht over indienen."

In het eerste anderhalf uur na afloop van het examen zijn er 880 klachten binnengekomen bij het LAKS over het havo-examen biologie. 

Gepubliceerd op 17 mei 2019


Alles over de examens in je timeline?