Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Positieve reacties op havo-examen geschiedenis ondanks uitblijven kenmerkende aspecten

Door Oscar

37.535 havisten kregen vanmorgen niet de tijd om even bij te komen van het weekend. Ze mochten direct aan de bak voor hun examen geschiedenis, een examen dat garant staat voor het nodige schrijfwerk. Onze examencorrespondenten zijn echter positief over hun ochtenddienst. Zo ook Dirk van Leipsig (18): "Ik heb acht kantjes geschreven, maar alsnog ging ik relatief snel en soepel door de vragen heen."

Dat Dirk snel door de vragen heen ging, is misschien nu al het understatement van de week. Hij was om 5 voor 11 al klaar. Toch heb je altijd baas boven baas. "Een klasgenoot van mij deed het nog even wat sneller. Hij was al om kwart over 10 klaar. Hij vertelde dat het wel goed ging." Ondanks het tijdoverschot wil Dirk niet spreken van een makkelijk examen, iets wat klopt volgens de 17-jarige Sanne van Berkel. "Het was te doen. Niet meer, niet minder."

Weinig kenmerkende aspecten

Maar ‘te doen’ kan soms als een enorme opluchting voelen. Sanne legt uit: "Ik zag enorm tegen dit examen op. Ik had alleen de zestiende eeuw geleerd. Daarnaast ben ik ziek, wat ook niet helpt tijdens zo'n examen. Ben bang dat ik met mijn hoestbui iedereen uit hun concentratie heb gehaald, haha."

Ook Lisa Hewett (18) ging met de nodige zenuwen de examenzaal in. "Ik wist dat ik minimaal een 5,7 moet halen om de 5,3 voor mijn schoolexamens te compenseren." Ze vervolgt: "Het ging veel over de Koude Oorlog en weinig over de kenmerkende aspecten. Daar ben ik echt heel blij mee. Heb er wel een goed gevoel over." Ook Dirk is blij met deze afweging van de examenmakers. "Ik heb redelijk geoefend hoor, maar die kenmerkende aspecten heb ik helemaal niet geleerd. Kwam mij uitstekend uit dus!"

Louk van Loon (17) denkt er wat betreft de kenmerkende aspecten het zijne van. "Ik had daar echt veel tijd in gestoken. En maar één vraag waarbij er letterlijk naar gevraagd werd. Voel me wel geflest nu. Maar alsnog was het examen wel te doen hoor." Ook docent Stefan van der Weide tempert het gejubel over de weinige kenmerkende aspecten. "Of je daar blij mee moet zijn? Tja, ligt er maar net aan wat en hoe je leert. Als docent is het wel zonde, dat je daar op hamert en dat het niet in de examens terugkomt. Ik had dit niet verwacht."

Behoorlijk aantal bronnen

Louter positieve examencorrespondenten dus. Helaas zit in elk examen wel een vraag waar de kandidaten op blijven steken. Voor Dirk was dat de allerlaatste vraag. "Bij twee van drie voorbeelden een kenmerkend aspect noemen. Tja, dat wist ik dus niet." Sanne twijfelde op haar beurt over de uitgangspunten van de Calvinisten en de tijdsvolgordevragen, waar Lisa vrijwel meteen een lastige opgave tegenkwam. "Een van de eerste opdrachten ging over het gedrag van de adel, waarbij ik bron 3 moest gebruiken om dat gedrag uit te leggen. Dacht echt van: wat wil je van me? Ga daar wel over klagen."

Van der Weide concludeert. "Een examen met een behoorlijk aantal bronnen, wat aardig wat werk geeft. Maar ook veel elementen die de leerlingen uit voorgaande jaren zouden kunnen kennen. De Praagse Lente bijvoorbeeld. Van mijn leerlingen kreeg ik de indruk dat het wel te doen was."

Gepubliceerd op 13 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}