Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Pittige nieuwe samenvattingsvraag in vmbo-examen Nederlands

Door Roos

Maandagmiddag mochten alle vmbo-gt en mavo-scholieren naar de examenzaal komen om te beginnen met het examen Nederlands. Zo'n eerste examen is altijd spannend. "Ik was heel zenuwachtig want Nederlands is mijn slechtste vak, maar tot mijn verbazing ging het heel goed", vertelt Varsity (16). 

"Alleen vraag 19 vond ik moeilijk, maar verder had ik genoeg tijd over om alles na te kijken", gaat Varsity opgelucht verder. Ook Zora Schols (16) is vrij positief na haar eerste examen. "Toen we de zaal binnenkwamen en moesten beginnen, moest iedereen er wel even inkomen. Ik hoorde wat mensen zuchten. Maar het ging op zich wel goed."

Bij het examen Nederlands is goed lezen erg belangrijk. "Ik kan wel eerlijk stellen dat begrijpend lezen niet makkelijk is, maar gelukkig waren de teksten niet echt heel lastig", aldus Zora. Docent Carolien Wolff Schoemaker maakt zich nog wel een beetje zorgen. "Ik zat op de gang toen de leerlingen naar buiten kwamen. Ze vonden het 'lekker makkelijk, helemaal niet moeilijk!' Dat vind ik altijd een beetje tricky. Want je moest soms echt heel goed lezen."

Ghosting

Varsity en Zora waren te spreken over de onderwerpen van de teksten. "Die waren best wel leuk, niet te saai en niet te lang. De eerste tekst ging bijvoorbeeld over ghosting en er was een afbeelding over het klimaat", vertelt Varsity. Ook Yoel van der Veen (16) zat er lekker in. "De onderwerpen waren leuk, actuele thema's, herkenbaar." Op de vraag of Yoel zelf ervaring heeft met ghosten antwoordt hij: "Daar doe ik geen uitspraken over."

In dit artikel leggen de examenmakers van het Cito uit hoe de tekst en vragen over emoji's tot stand zijn gekomen.

Langer slapen

Ook de tekst bij de schrijfopdracht zorgde voor veel herkenning. "Je moest een e-mail opstellen aan een schooldirecteur over het aanpassen van schooltijden", legt Zora uit. Yoel vond de schrijfopdracht heel makkelijk. "Ik had dat ook wel verwacht, ik ben wel goed in Nederlands. Dat is gewoon zo'n vak als je dat kan, dan kan je het." 

Maar niet bij iedereen ging het zo soepel. Helena Parsoe (16) had bijvoorbeeld wel moeite met de samenvattingsopdracht. "Die vraag had ik nog nooit op die manier gehad." Docent Wolff Schoemaker kan zich dat wel voorstellen. "Die samenvattingsvraag vond ik eigenlijk wel pittig. Dat was een nieuwe vraag, nu de geleide samenvatting niet meer in het examen zit. Je moest een aantal  redenen samenvatten in een bepaald aantal woorden. Best lastig." 

Helena heeft haar antwoorden opgeschreven. "Ik ga het straks wel nakijken, als de antwoorden online komen." 

Gepubliceerd op 17 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?