Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

14 mei 2019

Paar cadeautjes in vmbo-examen NaSk1

Door Roos

Ruim 20.000 vmbo-scholieren beten zich vanmiddag vast in het examen NaSk1. De reacties zijn wisselend, maar niemand is echt negatief. "Er zaten echt een paar cadeautjes in, vragen die je zo kon opzoeken in de Binas", vertelt Sharon ten Hoeve (16).

Bij haar ging het examen 'op zich goed'. "Ik had goed geleerd. Er zat wel veel theorie in, vond ik, en veel open vragen", analyseert Sharon. Mahrukh Rehman Siddique (17) vond dat ook: "Weinig rekenvragen en bij de theorievragen moest ik echt lang nadenken. Bij één vraag over een luidspreker kon ik niet meer op de naam van de onderdelen komen, daar heb ik wel 10 minuten over gedaan."

Opvallend is dat Chamoun Youssef (15) en Cas van Brakel (16) juist vonden dat er veel rekenopgaven in zaten. "Daar kun je niet voor leren", zegt Chamoun, "dat vond ik wel lastig." Cas was hier juist blij mee. "Het ging heel erg goed. Lekker veel rekenen, dat voelde gewoon goed", vertelt hij enthousiast.

Vooral rekenen of theorie?

Docent Glenn Hille geeft beide kampen gelijk. "Er zaten veel theorievragen in, maar ook genoeg rekenopgaven." Hij is blij met het examen. "Het was echt een maakbaar examen, geen verrassingen. Er zaten veel opzoekvragen in, die stonden letterlijk in de Binas." De verdeling tussen meerkeuzevragen en open vragen was ook op orde. "Er waren misschien wat minder echte meerkeuzevragen, maar die omcirkelvragen zijn eigenlijk ook een soort meerkeuzevragen. Al met al was ongeveer een kwart van de vragen meerkeuze, dat is normaal."

Ook over de onderwerpen in het examen is Hille tevreden. "Alle standaardonderwerpen zaten erin, denk aan constructie, elektriciteit, krachten." Dat vond Janniek Mensen (16) ook. "Alles wat in het examen zat, had ik ook geoefend. Alleen vraag 2 vond ik moeilijk, daar kreeg je wel gelijk 3 punten voor. Ik denk niet dat ik die heb", aldus Janniek. 

Te lang?

De meeste scholieren die we spraken, waren op tijd klaar met het examen. Ook bij Hille in de klas was 90 procent op tijd klaar. Mahrukh kreeg haar examen echter niet op tijd af. "Ik snapte het begin niet en daarom maakte ik het examen andersom. Ik begon bij vraag 43. Maar uiteindelijk heb ik zo'n 10 of 15 vragen niet gemaakt", vertelt ze. Bij haar zat ongeveer iedereen tot het einde in de zaal.

Mahrukh gaat nog wel een klacht indienen dat ze het examen te lang vond. Bij de klachtenlijn van het LAKS zijn tot op heden bijna 400 klachten binnen, dat is nog niet erg veel.

Gepubliceerd op 14 mei 2019


Alles over de examens in je timeline?