'Ook leerlingen in voortgezet speciaal onderwijs moeten een diploma krijgen'

Bij het verlaten van de middelbare school hoort natuurlijk een feestje en een diploma. Toch geldt dit laatste niet voor alle leerlingen die hun middelbare school hebben afgemaakt. Momenteel krijgen leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs namelijk geen diploma. Minister van Onderwijs, Arie Slob, wil dat daar verandering in komt. Volgens hem verdient iedere leerling die de middelbare school heeft afgerond een diploma.

Het speciaal voorgezet onderwijs is er voor leerlingen die een chronische ziekte, storing of beperking hebben  waardoor ze  niet naar een 'gewone' middelbare school kunnen. Op scholen met speciaal onderwijs worden deze leerlingen voorbereid op het doen van eenvoudig werk. Nederland telt ongeveer 37.500 leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs.

Geen diploma

Leerlingen die op het voortgezet speciaal onderwijs zitten, doen geen eindexamen. Toch vindt de minister dat ook zij een diploma moeten krijgen 'om ze de erkenning te geven die ze verdienen'. Om dit plan uit te voeren moet wel de wet aangepast worden. Minister Slob verwacht dat in het schooljaar 2021-2022 de eerste leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs hun diploma zullen ontvangen. "Alle leerlingen verdienen een bekroning op het einde van hun middelbare schooltijd", vertelt Slob in een persbericht.

Praktijk

De minister kondigde eerder al aan dat leerlingen in het praktijkonderwijs voortaan ook een diploma ontvangen. Zij  krijgen dat momenteel ook nog niet. Praktijkonderwijs is voor leerlingen voor wie het vmbo te zwaar is.  

We zijn met vakantie, jij waarschijnlijk ook. Check ons in het nieuwe schooljaar!

Gepubliceerd op 8 juli 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Hoi,

Als iemand die zelf op VSO zit, vind ik dit een goed artiekel. Er mist echter wel wat: niet iedereen op het VSO doet eenvoudig werk of wordt erop voorbereid. Ik zit momenteel in 5 havo, en ik ben niet de enige op mijn school die in 5 havo zit.

De havisten/vmbo-t'ers krijgen wél gewoon een diploma. Misschien dit even aanpassen om verwarring te voorkomen. We doen wel staatsexamen, maar dat terzijde.

Vriendelijke groeten,

Sam

2 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast