Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

18 mei 2021

Niet iedereen zag de ironie in van het havo-examen Engels

Door Pleun

Dinsdagmiddag mochten alle havisten aanschuiven voor het examen Engels. Een aantal leerlingen vond het examen goed te doen, maar sommigen lukten het niet om door de droge teksten heen te komen. Zoals Juultje van Raaij (18): "Mijn docent Engels zei zelfs: 'Welke droogkloot heeft dit examen gemaakt'?" 

Juultje had dus moeite met de Engelse teksten. "Ik heb van de eerste twintig vragen er wel vijftien overgeslagen." Zij had samen met haar vriendinnen Roos en Floor Anne niet verwacht dat het zo pittig zou zijn. 'Te doen, maar te intensief', 'moeilijk' en 'fucked up', dat waren hun conclusies van het examen. Gelukkig bleek bij het nakijken dat ze toch redelijk wat vragen goed hadden. Een voldoende zit er toch wel in bij de dames. 

Ook Camile Koevermans (17) vond de teksten net als Juultje droog. "Dat is meestal met Engels. Ze kiezen altijd saaie teksten uit. Ik vind die teksten vaak sowieso niet grappig, het is vaak een beetje van die ouwe-lullenhumor." Vooral de tekst over de robots vond hij niet interessant, maar verder was het examen goed te doen volgens Camile. 

De reacties die we verder binnenkrijgen via Instagram en onze app-groepen zijn tot nu toe nogal wisselend, van 'Ellende' tot 'dood makkelijk', van 'ging best wel lekker omg' tot 'goed, tot ik het correctiemodel ging bekijken'. 

Helemaal niet saai

Niet iedereen vond het examen saai. Meerdere leerlingen gaven aan dat ze het juist wel interessant en leuk vonden. Vooral omdat veel teksten actueel waren. De teksten over influencers en online shoppen werden door velen als interessant ervaren. "Dat soort teksten zorgen ervoor dat je je aandacht goed bij het examen houdt", vertelt Armaan Bos (17). Ondanks het feit dat Engels niet zijn beste vak is, vond hij het examen wel oké. "Een steady 6, denk ik." 

Ik raakte in paniek en ben huilend de zaal uitgelopen.

Bij Kamilla was het examen ook niet saai. Helaas niet in de positieve zin. Zij begon met de langere teksten, zodat ze het moeilijkste eerst had gedaan. Maar dat ging niet helemaal zoals ze had gehoopt. "Die teksten waren voor mij zo ingewikkeld, dat ik geen punten meer kon scoren bij de kortere teksten. Toen raakte ik in paniek en ben ik huilend de zaal uitgelopen. Top dag...", aldus Kamilla. 

Wraak en robots

De meeste leerlingen vonden de teksten over wraak en over robots het moeilijkst. Dat merkte Engels docent Ad van Dijk ook toen hij zijn leerlingen na het examen sprak en het examen doorkeek. "Ik vond de vraag over 'social mobility' eerst ook wel lastig. Het was bij mij ook niet gelijk duidelijk wat precies de vraag was. Maar over het algemeen vond ik het niet erg moeilijk," vertelt Ad. Dat de tekst 'droog' was, had hij niet gemerkt. "Ik vond het wel aardig. Maar ik snap wel dat leerlingen moeite hadden met de vraag over ironie. Leerlingen vinden het vaak moeilijk om sarcasme en ironie uit elkaar te houden. Het was ook een lastige vraag."

Gepubliceerd op 18 mei 2021


Alles over de examens in je timeline?