Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

17 mei 2019

Mr. Probz en Earth, Wind & Fire in havo-examen muziek

Muziek luisteren tijdens de examens is helaas niet toegestaan, behalve natuurlijk bij het examen muziek. 1.238 havisten moesten vanochtend vragen beantwoorden over onder andere Nothing really matters van Mr. Probz en September van Earth Wind & Fire. "Het is altijd chill als je tijdens je examen naar leuke muziek kunt luisteren", aldus Carolien Grootendorst (17). 

Lisa Hewett (18) vond het examen best goed gaan. "Ik vond het zelf makkelijker dan de oefenexamens, maar klasgenoten vonden dat juist andersom." De havist vond het vooral fijn dat er leuke nummers in het examen langskwamen. "Normaal begint het met oude nummers, maar nu begon het meteen met Mr. Probz, dus dat was wel lekker inkomen." Over dat nummer kwam een vraag over intervallen. "Die was wel goed te doen", aldus Lisa.

Details

Carolien vond het examen wat lastiger te peilen. "Ik vond het examen van vorig jaar ook wel lastig, maar toen kwamen er wat meer kennisvragen in voor. Dat was nu minder." Er kwamen volgens de scholier veel vragen over details in het examen voor. "Bijvoorbeeld 'wat is het motiefje van deze violist?' Dat vond ik wel lastig, want ik had de details wat minder goed geleerd."

Isabelle Welling (16) was hier juist wat beter op voorbereid. "Ik bespeel zelf geen instrument, dus ik heb alles op school geleerd. Ik heb veel geoefend en de technische termen geleerd. De vragen daarover vond ik dus wel makkelijk. Bij een vraag moesten we bijvoorbeeld invullen wat de muzikale term is voor langzamer spelen. Daar heb ik 'ritenuto' ingevuld."

Instrumenten benoemen

De vragen waarbij de havisten moesten benoemen welke instrumenten ze hoorden, vonden zowel Carolien als Isabelle lastig. Carolien: "Op een gegeven moment hoorde je twee instrumenten tegelijkertijd. De een was makkelijk te horen; dat was een piccolo. Maar de andere vond ik heel moeilijk te herkennen. Het kon wat mij betreft een trompet zijn, maar ook een hobo. Uiteindelijk heb ik trompet ingevuld." Ook Isabelle vond dat gedeelte lastig. "Ik ben daar nooit zo goed in, dus ik weet niet hoe dat is gegaan."

Lisa vond het vooral lastig om verschillen tussen muziekstukken te benoemen. "Je moest verschillen aangeven buiten het tempo of het volume. Ik vond het wel lastig om andere dingen te benoemen. Ik heb volgens mij gewoon ingevuld dat het ene stuk wat voller klink dan het andere en dat er een echo in zat."

Gepubliceerd op 17 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?