Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

19 mei 2021

Moordende proefvertaling op het vwo-examen Latijn

Door Roos

"Kan iemand Cicero aanklagen voor de moord op de gymnasiasten?", vraagt Wout zich af in zijn antwoord op onze Instagram story. Gelukkig heeft niet iedereen bij het vwo-examen Latijn het loodje gelegd. "Het was echt te doen, had ik niet verwacht van Cicero", vertelt Amber Weurding (18) lachend aan de telefoon.

"Het leek net een schoolexamen", vervolgt ze. Ze erkent wel dat haar school doorgaans moeilijke SE's maakt. "Normaal ben ik niet zo goed in Latijn, maar nu vond ik het redelijk te doen. Ik ben wel verbaasd."

Toch zijn de andere reacties best wel wisselend. "Mijn broertje van 6 had dit nog gehaald" tot "Latijn ga ik 100% wegstrepen", horen we via Instagram. Annemijn Groeneveld (18) vond het examen ook 'heel kut'. "Het was heel lang en heel lastig. Het was op zich wel hetzelfde als wat we geoefend hebben. Alleen ik vond bijna alle vragen lastig, afgewisseld met één makkelijke vraag of zo." Docent Florian Kelderman herkent dat laatste punt wel: "Het klopt dat er weinig vragen inzaten wat betreft achtergronden bij de teksten, waar je makkelijk mee kunt scoren. Alleen de laatste vraag was zo'n inkoppertje." 

Proefvertaling

Het examen Latijn bestaat deels uit vragen over teksten die je moet leren en uit het maken van een proefvertaling. Op de proefvertaling kun je je niet voorbereiden. Kasper Hofmeester (18): "In die vertaling zaten een aantal zinnen die ik pas helemaal op het eind begreep. Daar tussen zaten genoeg stukken die wel goed te doen waren, maar de proefvertaling ligt me ook beter dan de teksten." 

Alejandra Snippe (17) vond de proefvertaling erg moeilijk. "Ik ben totaal niet goed in Latijn, vertalen gaat nooit goed en nu dus ook niet." Amber sluit zich meer aan bij Kasper. "Ik ben geen ster in proefvertalingen en die laatste zin sloeg nergens op, maar het was echt wel te doen." Dat vindt Kelderman ook. "Er zaten niet veel lastige grammaticale structuren in de tekst. Wat misschien wel tot problemen leidt, zijn de juiste woordbetekenissen. Er zaten niet veel aantekeningen bij de tekst, je moest dus best wat opzoeken in het woordenboek. En als je dan niet lekker in dat stukje zit, dan wordt het lastig", aldus Kelderman. 

Teksten

De teksten die voorbereid moesten worden gingen over Cicero. Kasper: "Hij trad in een redevoering op als advocaat, waarbij hij een verdachte vrijpleitte." Kasper had de teksten zelf niet zo goed geleerd. "Daar had ik tijdens de toets dus last van." Amber had dit wel gedaan. "Een paar vragen over de teksten herkende ik letterlijk, die had ik bij het voorbereiden nog gezien. Sowieso had ik een beetje strategisch gekozen welke teksten ik het best ging leren: die met de meeste inhoud. Ik was wel verrast door die laatste tekst, over de per oratio. Die had ik niet verwacht."

Kelderman kan zich daar wel wat bij voorstellen. "Die derde tekst is helemaal aan het einde van de voorbereiding pas aan bod gekomen. Ik denk dat scholieren die minder goed beheersen." Overigens vond Kelderman de vragen bij de teksten wel in de lijn der verwachting: "Er zaten van alle soorten vragen wel wat in: citeervragen, vragen over stijlfiguren, vergelijkingsvragen." 

Toch vonden Kasper, Amber, Annemijn en Alejandra de vragen over die teksten niet echt gemakkelijk. Alejandra: "Bij de proefexamens werd bijvoorbeeld gewoon gevraagd 'zie je hier een stijlfiguur? Zo ja, welke?' en nu was de vraagstelling anders." Gelukkig waren er wel weinig grammatica-vragen volgens Annemijn. Maar de grammatica-vragen die er waren, vond Kasper dan wel weer heel kut.

Gepubliceerd op 19 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?