Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens...de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jullie ermee omgaan en wat jullie vinden van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek!

Doe mee

Meningen verdeeld over wiskunde C op vwo-niveau

Bij de 1.258 vwo'ers die vanmiddag het examen wiskunde C maakten, zijn de meningen verdeeld. Terwijl Martijn van Bruggen (19) het examen goed te doen vond, gaat Tara Grotenhuis (18) uit van een onvoldoende. "Het ging echt dramatisch."

Meteen aan het begin kreeg Tara het al moeilijk. "We moesten een schilderij ontwerpen die leek op een kunstwerk van Piet Mondriaan. Het voelde echt als één grote puzzel waar ik niet goed uit kwam." Door lang bij deze vraag te blijven hangen, kwam de scholier uiteindelijk in tijdnood. "De laatste vraag heb ik niet goed kunnen maken in verband met de tijd. De opgave was volgens mij wel te doen, maar ik redde het gewoon niet meer."

Martijn was gelukkig een kwartiertje voor tijd klaar, maar kwam ondanks genoeg tijd niet door de laatste opgave heen. De scholieren moesten een regelmatige zeshoek tekenen in een driehoek. "Ik begreep niet hoe ik dit op de juiste manier moest doen, maar ik heb de zeshoek toch maar getekend. Nergens op gebaseerd hoor, puur op gevoel." Gelukkig is de concurrentie van Martijn niet zo groot. "Naast mij is er maar een iemand anders met wiskunde C, dus de kans is groot dat ik de beste van de klas word."

Gangnam Style

"We moesten berekenen hoeveel jaar er naar de video van de Zuid-Koreaanse zanger Psy was gekeken. Dat was best een leuke vraag en op zich was het ook wel makkelijk. Ik kwam uit op 17.600 jaar en dat is best veel", lacht Martijn. Tara kon waarschijnlijk niet genieten van de opgave over de YouTube-viral. "Ik weet dat ik een onvoldoende ga halen, maar ik hoop dat het niet onder de 4,1 komt. Als dat wel gebeurt, sta ik een onvoldoende voor wiskunde."

Toch vonden de meeste scholieren het examen wel te doen. Een kleine 10 procent heeft een klacht ingediend bij het LAKS.

Overlap met wiskunde A

Een aantal opgaven uit het wiskunde C examen kwamen overeen met dat van wiskunde A. Ook de mensen met wiskunde C kregen opgaven voorgeschoteld over goudplevieren en Groningse aardbevingen. Mirthe Westrik (18), die deze opgaven in het wiskunde A-examen heeft gemaakt, vond de Groningse grafiek maar gedoe. "Bij de opgave over aardbevingen kon ik echt niet goed zien welke jaartallen nou onder welk streepje stonden. Het aflezen was daar echt lastig", vertelt de vwo'er. 

"De eerste opgave over de kleine vogeltjes ging echter best wel lekker", aldus Mirthe. De vwo'ers moesten aan de hand van een grafiek aangeven hoeveel goudplevieren er volgens de trend in 2020 zouden zijn. "Dat is een kwestie van goed kijken en op de juiste manier aflezen, dan is het best de doen", voegt ze daar aan toe. 

  • {{ option.percentage }}%
    {{ option.option }}

{{ survey.votes }} stemmen

Gepubliceerd op 20 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.