Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

20 mei 2019

Meningen verdeeld over wiskunde C op vwo-niveau

Door David

Bij de 1.258 vwo'ers die vanmiddag het examen wiskunde C maakten, zijn de meningen verdeeld. Terwijl Martijn van Bruggen (19) het examen goed te doen vond, gaat Tara Grotenhuis (18) uit van een onvoldoende. "Het ging echt dramatisch."

Meteen aan het begin kreeg Tara het al moeilijk. "We moesten een schilderij ontwerpen die leek op een kunstwerk van Piet Mondriaan. Het voelde echt als één grote puzzel waar ik niet goed uit kwam." Door lang bij deze vraag te blijven hangen, kwam de scholier uiteindelijk in tijdnood. "De laatste vraag heb ik niet goed kunnen maken in verband met de tijd. De opgave was volgens mij wel te doen, maar ik redde het gewoon niet meer."

Martijn was gelukkig een kwartiertje voor tijd klaar, maar kwam ondanks genoeg tijd niet door de laatste opgave heen. De scholieren moesten een regelmatige zeshoek tekenen in een driehoek. "Ik begreep niet hoe ik dit op de juiste manier moest doen, maar ik heb de zeshoek toch maar getekend. Nergens op gebaseerd hoor, puur op gevoel." Gelukkig is de concurrentie van Martijn niet zo groot. "Naast mij is er maar een iemand anders met wiskunde C, dus de kans is groot dat ik de beste van de klas word."

Gangnam Style

"We moesten berekenen hoeveel jaar er naar de video van de Zuid-Koreaanse zanger Psy was gekeken. Dat was best een leuke vraag en op zich was het ook wel makkelijk. Ik kwam uit op 17.600 jaar en dat is best veel", lacht Martijn. Tara kon waarschijnlijk niet genieten van de opgave over de YouTube-viral. "Ik weet dat ik een onvoldoende ga halen, maar ik hoop dat het niet onder de 4,1 komt. Als dat wel gebeurt, sta ik een onvoldoende voor wiskunde."

Toch vonden de meeste scholieren het examen wel te doen. Een kleine 10 procent heeft een klacht ingediend bij het LAKS.

Overlap met wiskunde A

Een aantal opgaven uit het wiskunde C examen kwamen overeen met dat van wiskunde A. Ook de mensen met wiskunde C kregen opgaven voorgeschoteld over goudplevieren en Groningse aardbevingen. Mirthe Westrik (18), die deze opgaven in het wiskunde A-examen heeft gemaakt, vond de Groningse grafiek maar gedoe. "Bij de opgave over aardbevingen kon ik echt niet goed zien welke jaartallen nou onder welk streepje stonden. Het aflezen was daar echt lastig", vertelt de vwo'er. 

"De eerste opgave over de kleine vogeltjes ging echter best wel lekker", aldus Mirthe. De vwo'ers moesten aan de hand van een grafiek aangeven hoeveel goudplevieren er volgens de trend in 2020 zouden zijn. "Dat is een kwestie van goed kijken en op de juiste manier aflezen, dan is het best de doen", voegt ze daar aan toe. 

Gepubliceerd op 20 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?