Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Veel chronologie en weinig schrijven bij vmbo-examen geschiedenis

Door David

Vanmorgen doken 24.887 vmbo'ers het verleden in tijdens het examen geschiedenis & staatsinrichting. Een examen dat over het algemeen goed te doen was. "Ik vond het best wel makkelijk", vertelt Natasja Kruithof (15). "Ik had echt genoeg tijd en we hoefden niet eens zo veel te schrijven."

Na anderhalf uur liep Gwen Philipsen (16) al met een opgelucht gevoel de examenzaal uit. "Dit komt wel goed, het examen was echt prima te doen." Vooral het begin van het examen leek niet heel pittig te zijn. "Dit was gewoon standaard staatsinrichting en dat had ik ook goed voorbereid." Ook Stefan Hut (16) ging moeiteloos door het examen heen. "De eerste tien vragen waren zo makkelijk dat ik daar na tien minuten klaar mee was. Ik ben wel bang dat ze de N-term daarom omlaag gooien."

Docent Daan Visser van Het Rhedens in Dieren benadrukt dat de eerste vragen anders waren dan anders. "Het viel me gelijk op dat de vragen erg concreet waren. Korte vragen waar je ook een kort feitelijk antwoord op moest geven. Als je de stof goed gestampt hebt, ga je hier snel doorheen, maar voor de leerlingen die dat niet hebben gedaan, kan het nog wel lastig zijn"

Philips

De vraag waarbij de scholieren verschillende gebeurtenissen rondom het bedrijf Philips in chronologische volgorde moesten plaatsen, was volgens Mayra Tinga (16) wat lastiger. "In de les hebben we het nooit gehad over Philips, dus ik vond het moeilijk om dit goed te doen." Visser spreekt van verkapte vragen. "Er werd een aantal keer indirect naar jaartallen of gebeurtenissen gevraagd. Ik kan me voorstellen dat leerlingen schrikken als ze ineens een voorbeeld zien, dat ze nog nooit in de klas hebben behandeld."

Stefan, die vorig jaar nog havo deed, had deze vraag echter gelijk door. "Philips wordt hier meer gebruikt als voorbeeld voor de industrie vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog." Ook Gwen benadrukt dat dit een kwestie van logisch nadenken was. "Op het moment dat ze spreken over de invloed van de Duitsers op Philips, weet je al bijna zeker dat het over de Eerste en Tweede Wereldoorlog gaat."

Veel chronologie

Natasja had zelf eigenlijk meer vragen over Hitler en Stalin verwacht. "Daar hebben we best veel les over gehad, maar in het examen kwam het niet naar voren." Wat Gwen vooral opviel, was dat er veel vragen over chronologie in het examen voorkwamen. De leerlingen moeten hierbij historische gebeurtenissen van vroeger naar nu op volgorde zetten.

Ook werd er een aantal keer naar een begrip gevraagd. "We moesten op basis van een bron benoemen hoe het heet als je 'tegen politiek en voor het volk' bent. Maar ik kon maar niet op die term komen", vertelt Natasja.

Niet veel schrijven

Volgens Natasja zaten er niet zo veel vragen in waarbij je echt veel moest schrijven. "Het ligt natuurlijk altijd een beetje aan jezelf, maar ik heb niet zo heel veel geschreven." Gwen had ook meer schrijfwerk verwacht. "Ik had me echt voorbereid op lamme handen en pijnlijke vingers, maar het viel hartstikke mee. Ik heb schoolexamens gemaakt waarbij ik veel meer last had." Maar ze werd dan ook goed verzorgd tijdens het examen. "We konden op een briefje op onze tafel schrijven wat we wilden drinken en dan kwam de conciërge dat gewoon brengen."

Ook volgens het LAKS lijkt dit een relaxt examen. Er is niets merkwaardigs over dit examen te vermelden. Inmiddels zijn er een kleine 500 klachten ingestuurd.

Toch leek niet iedereen genoeg tijd te hebben:

Visser spreekt dan ook niet gelijk van een makkelijk examen. "Ik geef al 6 jaar les aan examenklassen en dit examen voelt wel wat anders aan. Over het algemeen is het een gebalanceerd examen, maar er werden ook echt wel pittige vragen gesteld over bruikbaarheid en betrouwbaarheid." Tot slot wijst de docent nog even op de laatste vraag. "Ik heb de antwoordenbladen al even doorgebladerd en het valt me op dat best wat leerlingen vraag 48, die op de achterkant van het examen stond, zijn vergeten."

Gepubliceerd op 14 mei 2019


Alles over de examens in je timeline?