Lang havo-examen Tehatex met bijzonder weinig renaissance

Door Oscar

Vanmiddag kregen om 13:30 4000 (3918) havisten het examen Tehatex voorgeschoteld. Vera van der Zwaag kreeg het vooral benauwd van de tijdsdruk. “Als er om drie redenen gevraagd werd had ik er vaak maar een opgeschreven. Ik hoop maar dat ik de helft van de punten heb.”

Docent Chantal Schols denkt dat haar leerlingen wel uit de voeten konden met dit examen. “Zoals gebruikelijk begonnen ze met architectuur, wat wel te doen was door goed naar afbeeldingen van het Maritiem Museum Rotterdam te kijken. In het verleden was het toch vaak gissen bij dit blok, nu niet zozeer.”

Trouwjurk Maxima

Liefhebbers van het koningshuis hadden geluk bij het blok mode. Hier werd koningin Maxima namelijk aangehaald. Schols: “De kandidaten moesten vragen beantwoorden over de trouwjurk van Maxima, van welk materiaal deze was gemaakt bijvoorbeeld.” Ook Vera noemt dit onderdeel. “Ja, de onderwerpen, waaronder de jurk van Maxima, waren wel leuk.”

Wat voor de één plezierig is, kan voor de ander een nare verrassing zijn, bewijst Luuk van Duivendijk. “Bij die jurk dacht ik: ‘wat is dit nou weer?’ kan me niet heugen dat we het überhaupt over mode hebben gehad. Was voor mij een hele nieuwe dimensie in ieder geval.”

Weinig renaissance
Ook het minimale aantal vragen over de renaissance viel bij Luuk rauw op zijn dak. “Heb ik heel weinig van gezien. Terwijl daar juist op gehamerd werd. “Heel raar”, beaamt Lisa Uitham, “Daar had ik me juist op voorbereid. Het examen was op zich wel te doen, maar wat ik heel raar vond was dat er vrijwel geen vragen in het examen zaten over 'de renaissance' , het onderwerp van dit jaar. Daar zou eigenlijk de nadruk op liggen en daar had ik me dus ook op voorbereid."

Dat de renaissance er niet in kwam vond Luuk ook raar. “De onderwerpen die erin voorkwamen kwamen niet overeen met wat Cito gecommuniceerd had want maatsystemen en renaissance heb ik heel weinig gezien.”

Leuk maar lang

Vera gaat er wel over klagen: “De onderwerpen waren wel leuk, maar het examen was zo lang.” Schols weet niet of haar klas gaat klagen. “Of mijn leerlingen ergens over gaan klagen? Geen idee. Ik vond soms wel dat er vragen bijzaten waarvan ik dacht: wat wil je nou horen? Bijvoorbeeld toen er gevraagd waarom er deurtjes openstonden”, geeft Schols aan. Ze vervolgt: “Het blokje renaissance was heel klein, dat was voor mij wel een tegenvaller.”

Sterre Teunissen, klachtencoördinator bij het LAKS, geeft aan nog niets vreemds gehoord te hebben. Maar in verband met de storing van examenklacht.nl zal het nog even duren voordat er meer bekend is.

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens Facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 18 mei 2017


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.