Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

'Ik dacht even dat ik bij wiskunde zat'

Door Pleun

Voor de vmbo-leerlingen zit het eindexamen Nederlands erop. Veel leerlingen zijn opgelucht en vonden het examen goed te doen. "Het was eigenlijk wel makkelijk, om vijf over drie was ik klaar", zegt Jasper Fransen (15) blij. 

"De teksten gingen onder andere over duurzaamheid en het IQ. Ik vond het wel interessant, dus dan vlieg je er ook makkelijker doorheen", vertelt Jasper. Hij gaat dan ook geen klacht indienen. "Maar als ik het moest doen, dan zou ik klagen over vraag 16." 

Ik dacht even dat ik bij wiskunde zat.

Vraag 16

Vraag 16 was een vraag waar veel leerlingen over struikelden. "Ik ga wel een klacht indienen", zegt Carlijn van Schaik (15). Bij deze schematiseringsvraag moesten de leerlingen de volgorde van de tekst bepalen door letters in een diagram in te vullen. "Ik dacht even dat ik bij wiskunde zat. Het was heel raar," vertelt Carlijn.

Docent Nederlands Bram van Hulten snapt dat vraag 16 veel stress oproept. "Het is pas sinds twee jaar dat dit soort vragen in het examen zitten. Het is een vervanger van de samenvattingsvraag. Als je er goed voor ging zitten, was hij te doen, want de moeilijkste letter was al ingevuld." Toch vonden veel leerlingen de vraag pittig.

TikTok hielp bij examen

Gelukkig heeft Carlijn wel een goed gevoel over haar examen en kreeg ze het op tijd af. "Ik had een TikTok gezien over hoe je je tekst handig kon markeren. Dat heeft echt heel erg geholpen. Ik had helemaal het overzicht!" 

@kiki.lauvenberg wij kunnen dit wel geen stress #examentip #examen #examen2022 #voorjou #xyzbca #fyp #liveforthechallenge ♬ original sound - 2019spedup

Caithlyn de Vries (15) kwam helaas wel in tijdnood. "Het waren veel vragen. Ik heb er ook vijf moeten gokken." Tekst 3 over vrijwilligerswerk vond Caithlyn wel goed te doen. "Ik denk dat ik wel een voldoende heb." Ook Sam Schaalje (16) kwam helaas wat tijd te kort. "Ik had heel veel moeite met de schrijfopdracht door de tijdnood. Echt jammer, want hier was ik juist super goed in." Sam was bij lange na niet de enige leerling die de schrijfopdracht heeft afgeraffeld.

Gepubliceerd op 16 mei 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}