Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Hoe blijf je gemotiveerd voor je schoolexamens?

In opdracht van Examenbundel

Vanwege de coronacrisis gaan de centrale eindexamens niet door. Voor de één een gigantische opluchting, voor de ander voelt het alsof de laatste kans op slagen is weggenomen. Wat jouw situatie ook is, de kans dat jij nog schoolexamens moet maken is erg groot. Maar hoe kun je je daar in deze vreemde tijden op voorbereiden? Ik sprak Eva Gadet, afgestudeerd neurobioloog en schrijfster van Zeker Slagen, over planningen maken, motivatie vinden en omgaan met afleiding.

Waar ik zelf het meest mee struggle, en waar ik Eva dus ook het eerst naar vraag, is het vinden en vasthouden van motivatie om te leren voor de schoolexamens. Voor veel examenleerlingen, waaronder ikzelf, is het onduidelijk wanneer de laatste toetsen precies worden afgenomen. Dat het nog lang gaat duren, is wel zeker. Eva tipt: "Visualiseer wat je wil bereiken. Wat is je doel en wat brengt het je om te slagen?" Wellicht ben jij toegelaten tot je droomstudie, ga je een mooie reis maken of wil je gewoon simpelweg eindelijk de middelbare school achter je laten. "Schrijf je motivatie op en hang het op in je kamer of op jouw favoriete studeerplekje. Klinkt stom, maar werkt echt."

Ik vind het een goede tip, maar vraag me af of het genoeg is. Ik leg aan Eva uit dat ik eigenlijk al 100 procent zeker weet dat ik geslaagd ben en dat ik dus geen doel meer heb. "Nu al zeker weten dat je niet of juist wel geslaagd bent, is inderdaad een lastigere situatie", zegt ze. "In dat geval is het doel niet langer slagen, maar kun je bijvoorbeeld wel met je ouders afspreken dat je bij een bepaald cijfer voor je SE een beloning krijgt. Zo creëer je toch een doel om voor te werken."

Plannen & ritme

Als je je motivatie om te gaan studeren hebt gevonden, is de volgende stap natuurlijk het maken van een goede planning. Als de SE’s nog ver weg lijken is dat best lastig, maar het is zeker niet onmogelijk. Eva’s gouden regel voor een planning: "weet wat je moet kennen en wanneer je klaar wilt zijn." Mijn schoolexamens zullen 'ergens na de meivakantie' plaatsvinden. Deze informatie is veel te vaag voor een goede planning, daarom mik ik erop om de eerste dag na de meivakantie alle stof te kennen. "Dat is een goed idee", vindt Eva. "En wees vooral niet bang dat je tegen de tijd dat je je toets hebt, alles alweer vergeten bent. Zolang je blijft oefenen, komt dat heus wel goed."

En nog iets belangrijks: "begin nu. Al leer je slechts een klein uurtje op een dag, het is belangrijk dat je schoolwerk in je ritme houdt."

Thuis leren

Het laatste puntje waar veel scholieren op dit moment moeite mee hebben, is het thuis moeten leren. Misschien heb jij wel de hele dag een stel jongere broertjes en zusjes rondrennen, of is je telefoon veel te afleidend. Hierover zegt Eva: "maak afspraken met jezelf en je gezinsleden. Plan momenten in op een dag waarop iedereen in je gezin stil en voor zichzelf bezig is. Maak een bibliotheeksfeer met elkaar." Daarnaast benoemt ze het belang van een leermaatje. Zoek een vriendin of klasgenoot die hetzelfde moet leren als jij en spar telefonisch met elkaar. Leg om de beurt de stof uit, deel samenvattingen en tips. Zo ben je productief bezig én voel je je minder alleen.

Laatste boodschap

Tot slot vraag ik Eva wat ze de examenleerlingen van 2020 nog graag mee wil geven. "Lieve leerlingen, probeer deze periode niet als een belemmering te zien. Maar als een mooie uitdaging. Maak er het beste van."

Heb je nog vragen over bijvoorbeeld je schoolexamens, plannen of over hoe je het beste kunt leren? Vraag het Nina, de chatbot van Zeker Slagen 

Gepubliceerd op 9 april 2020


Alles over de examens in je timeline?