Help! Wat doen we met onze examenreis?

Al zes jaar heb ik geploeterd voor dat ene papiertje en – vooral – alles er omheen. Jaren heb ik ernaar uitgekeken om de hele school op stelten te zetten tijdens de examenstunt en mijn jurk voor het gala hing al in mijn kast. Beetje jammer dat zo goed als alle leuke dingen die bij het examenjaar horen niet doorgaan en alleen die examens overblijven. Gelukkig is er nog één lichtpuntje: de examenreis!

Die examenreis maakt al het bloed, zweet en tranen van dit schooljaar goed…als die tenminste doorgaat. Wie zal zeggen in wat voor situatie we in juni en juli zitten? Gok je dat de maatregelen dan soepeler zijn en boek je gewoon? Maar als je dan boekt en het gaat niet door, krijg je dan je geld terug? Er zijn genoeg afwegingen om te maken. Ik vroeg verschillende scholieren hoe zij erover denken.

Wel of niet?

De belangrijkste vraag met het meest onzekere antwoord is: kan je wel of niet naar het buitenland op examenreis? Door die onzekerheid besluiten sommige scholieren (nog) niks te plannen.  Zo vertelt Loïs (18) dat ze door corona nog geen concreet plan heeft gemaakt en het allemaal nog even aankijkt.  Nicoline (17) is helemaal niks meer van plan: "Ik zou met mijn gezin op roadtrip gaan in Amerika, maar dat gaat door corona niet door. Om nu last minute iets te regelen met vrienden vind ik ook onhandig met corona, dus ik spaar mijn geld dan liever."

Fien (18) is wel van plan om op examenreis te gaan. "Als het goed is zijn tegen de tijd dat we gaan alle risicogroepen gevaccineerd. Dat zorgt er hopelijk voor dat de maatregelen worden versoepeld." 

Jade (17) heeft ook al een reis geboekt, maar twijfelt of ze mee zal gaan omdat haar moeder in een risicogroep zit. "Ik hoop dat mijn moeder tegen die tijd gevaccineerd is waardoor de kans dat zij ernstig ziek zou worden door corona heel klein wordt. Dan zou dat minder een issue zijn."

Ik wil naar het buitenland. Dat is iets wat je nooit zult vergeten.

Waarnaartoe?

Om de risico’s te beperken gaan sommige scholieren niet ver van huis. In plaats van Italië ga ik bijvoorbeeld een week naar Noord-Brabant. Ook Cindy (17) paste haar plan aan. "We wilden eerst op een stedentrip door Europa, maar door corona leek ons dat erg moeilijk. Toen hebben we besloten dat we maar naar twee landen gaan: Denemarken en Zweden."

Andere scholieren laten hun plannen niet in de war schoppen. Zo gaat Fien gewoon naar Griekenland en Ruben (19) naar Spanje.  Ruben: "Eén keer kwam ter sprake of we misschien in Nederland zouden blijven. Alle jongens waren meteen van 'Nee, ik wil naar het buitenland!' Dat is iets wat je nooit zult vergeten. Ik wil naar Mallorca of een andere clubstreek."

Wanneer?

Vaak gaan scholieren na het eerste tijdvak op examenreis als ze klaar zijn met al hun examens. Nu scholieren kunnen kiezen om hun examens te spreiden, is dat niet voor iedereen even handig. Ruben (19) twijfelt nog of hij zijn examens wil spreiden. "De andere jongens zijn aan het pushen dat ik niet moet spreiden want ze willen dat ik meega, maar als ik met spreiden mijn diploma kan halen, maakt het voor mij niet uit of ik wel of niet mee kan op examenreis."

Als het niet door kan gaan, zijn we 300 euro kwijt aan het verblijf en de vliegtickets.

Geld terug?

Als je op examenreis naar het buitenland gaat, zal het waarschijnlijk tot het laatste moment spannend blijven of je kunt gaan. Daar komt nog extra spanning bij over je geld, want krijg je dat wel terug als het niet doorgaat? Het is wel slim om daarnaar te kijken, net als Cindy: "We hebben met het boeken gekeken dat als we niet naar het buitenland kunnen dat we al het geld terugkrijgen."

Helaas gaat dat bij sommige reisorganisaties niet, zoals bij Fien. "Als het niet door kan gaan, dan zijn we 300 euro kwijt aan het verblijf en de vliegtickets, maar daar komen we uiteindelijk ook wel overheen."

Dus gaan we op reis?

Tja, ik durf het niet te zeggen. Misschien zijn er tegen die tijd een heleboel mensen gevaccineerd en hebben we een coronapaspoort…misschien zitten we tegen die tijd in lockdown nummer zes… Ongeacht de situatie, ik ga op examenreis. Of het nou in Spanje, Brabant of in mijn achtertuin is, zodra de examens voorbij zijn, vier ik feest.

Gepubliceerd op 8 april 2021


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Check de video: Laurien bouwt mee aan een zonneauto!

Presentator Joes gaat langs bij Laurien. Zij is student aan de TU Delft en onderdeel van het Vattenfall Solar Team. Ze hoopt hiermee anderen te inspireren op het gebied van duurzaamheid. Wil je zelf ook iets doen voor een betere wereld? Doe dan mee met de 'Op die fiets' challenge en probeer zo min mogelijk CO2 uit te stoten. 

Doe de challenge!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.