Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee

Havo-examens Duits en Frans worden iets makkelijker

Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn: de havo-examens Frans en Duits schijnen dit jaar iets makkelijker te worden. Dat schrijft de minister van onderwijs Arie Slob in een kamerbrief over de examens. 

Het gaat om een tijdelijke maatregel. Volgens minister Slob worden havo-scholieren nu 'overvraagd' bij deze examens. Er worden voor Frans en Duits al jaren gemiddeld hele lage cijfers gehaald. Dat viel ons ook op: vorig jaar was het havo-examen Frans relatief gezien het meest beklaagde examen, volgens de statistieken van het LAKS. Dit is niet goed voor de motivatie en leidt tot veel herexamens of zelfs zakken.  

Minder belangrijk

Dat scholieren slechter scoren voor de examens Frans en Duits is volgens de minister niet gek. Er is te weinig veranderd aan deze examens, terwijl de taalvaardigheid van leerlingen achteruit is gegaan. Blogger Richard schreef eerder al een nieuwsbericht over het feit dat scholieren nauwelijks een gesprek kunnen voeren in het Frans of Duits na de middelbare school. 

Daarnaast zijn Frans en Duits minder belangrijk geworden in het lesprogramma van havisten. Voor de meeste scholieren is het volgen van Frans en/of Duits niet meer verplicht. Leerlingen komen ook buiten de lessen minder in contact met deze talen, constateert Slob na onderzoek van de toezichthouder op de examens. 

Korter

De veranderingen gaan meteen in: het komende eindexamenjaar worden de examens al aangepast door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Wat er precies verandert, is nog niet helemaal duidelijk. Wel schrijft de minister dat op aanraden van het CvTE het havo-examen Frans wat zal worden worden ingekort. Het verlagen van de lat is overigens een tijdelijke oplossing, benadrukt Slob. Hij wil de lessen Frans en Duits tegen het licht houden om de matige aansluiting tussen de lessen en het eindexamen te verhelpen.

Gepubliceerd op 5 februari 2020


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.