Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Havo-examen wiskunde B had twee gezichten

Door Roos

Ruim 15.000 havisten kwamen vanmiddag in actie voor het examen wiskunde B. Het examen bestond uit hele makkelijke en hele moeilijke opgaven. "Het was een examen met twee gezichten", vond ook docent Menno Lagerwey van Math with Menno.

"Het examen was te doen", volgens Leoniek Derene. "Ik was zo zenuwachtig. Wiskunde is het enige vak waar ik een onvoldoende voor sta, een 5.3, maar ik denk wel dat ik een voldoende heb kunnen halen." Volgens kandidaat Jeroen van Nunen waren de makkelijke opgaven vaak goed te berekenen met je GR. "Je moest ofwel een formule invullen, of omschrijven", licht Jeroen toe.

Docent Lagerwey sluit zich hierbij aan. "Met twee gezichten bedoel ik inderdaad dat er hele makkelijke, standaardopgaven bij zaten met weinig tekst, maar ook een aantal vragen met juist heel veel tekst. Dat verbaasde me wel, want dat zie je meestal niet bij een wiskunde B examen.

Tennisbanen

De scholieren hadden unaniem moeite met vraag 9 over tennisbanen. "Je moest berekenen of een bal in of uit was", vertelt Jeroen. "Er stond zoveel tekst bij en ik moest heel lang nadenken hoe ik deze vraag moest aanpakken", vult Fleur Arentsen aan. Toch gaan de scholieren niet klagen over deze vraag. "Het was echt zo'n inzichtsvraag die je bij wiskunde B kan verwachten." 

Lagerwey: "Dit was inderdaad een voorbeeld van een vraag met veel tekst. Uiteindelijk was het niet echt moeilijk wat je moest berekenen, maar ik begrijp dat scholieren deze lastig vonden vanwege de tekst."

Tijd

Alle scholieren die wij hebben gesproken hadden alle tijd nodig. "Ik heb echt tot de laatste seconde doorgewerkt", vertelt Jeroen. Aan de laatste opgave kwam daardoor niet iedereen toe. "Ik schrok wel even toen ik het laatste blad omsloeg en daar nog een hele lange vraag zag", vertelt Tim Meijs. Hij had niet de tijd om deze helemaal af te maken. Dat gold ook voor Fleur. "Ik had echt tijd tekort. En die laatste vraag vond ik sowieso vaag." 

Lagerwey vindt dat jammer. "Die laatste opgave was eigenlijk niet moeilijk, het was echt zo'n opdracht waar je punten kon sprokkelen. Jammer als je daar dus geen tijd meer voor had." 

Bij de klachtenlijn van het LAKS zijn meer klachten over wiskunde A dan wiskunde B binnengekomen. "Er wordt vooral geklaagd over de lengte van het examen wiskunde B. En vraag 18 leidde tot wat problemen." 

 

Gepubliceerd op 9 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}