Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

13 mei 2019

Havo-examen natuurkunde kan op weinig fans rekenen

Door Oscar

18.665 havisten maakten tijdens de middagdienst het examen natuurkunde. Onder hen de 17-jarige Carolien Grootendorst, die het niet zo goed weet. "Lastig om te peilen hoor. Een hoop opdrachten die duidelijk waren, maar aan de andere kant was het soms ook erg onduidelijk. Misschien dat ik de helft goed en de helft fout heb gedaan. Het zal wel ergens in het midden liggen."

Een onstuimig begin voor Carolien, die niet wist ze aan moest met allereerste opgave. "Daarin werd gesteld dat een marineschip evenveel vermogen heeft als 3.000 huizen. Je moest dan nagaan of dat echt zo is. Nou, geen idee." Gelukkig kwam Carolien algauw in rustiger vaarwater. "Daarna kwam ik wat tot rust, er waren een aantal vragen over krachten die ik vrij makkelijk vond. Bijvoorbeeld de vraag over de vervalreactie."

Drama

De 18-jarige Bente Groote Schaarsberg ('drama, geen voldoende') en de 16-jarige Leoniek Derene ('vreselijke toets') vonden het in tegenstelling tot Carolien helemaal niet zo lastig om te peilen. Al stelt Bente haar eerste reactie ietwat bij. "Geen hele zware onvoldoende hoor. En ik kan het wel hebben gelukkig."

Docent Ade Hoekstra van Stad en Esch in Meppel wil niet meegaan in de klaagzang, maar kan de reacties wel begrijpen. "Het niveau van de vragen was wel aardig, maar het examen was weinig divers. Als je moeite hebt met het thema 'energie', dan heb je niet zo’n leuk examen gehad. Als je moeite hebt met het thema 'elektriciteit' ging het waarschijnlijk een stuk beter." Een weinig divers examen dus, maar niet perse moeilijker dan de afgelopen jaren, stelt Hoekstra.

Kookstenen met infraroodstraling

Hoekstra stipt nog even aan: "Er zaten pittige vragen tussen. En sommige leerlingen laten zich daardoor leiden." Voor Leoniek was vraag 13 zo’n vraag. "Dat ging over kookstenen met infraroodstraling. Toen was mijn examen eigenlijk al voorbij haha. Het ging daarna niet veel beter." Benthe had vooral moeite met opgaven over het heelal. Maar gelukkig was deze toets voor haar niet alleen maar kommer en kwel. "De vraag over de vervalreactie was wel makkelijk. Gratis punten."

Hoewel er onder onze examencorrespondenten weinig reden tot juichen is, gaat Leoniek toch met opgeheven hoofd richting huis. "Ik denk niet dat ik me nog veel beter had kunnen voorbereiden." Overigens heeft Leoniek nóg een schrale troost. "Er kwam hier om vijf voor twee iemand binnenlopen. En die persoon viel tijdens het examen ook nog eens in slaap. Misschien heb ik dan toch niet het laagste cijfer, haha!"

Ondanks de kritische teksten binnen dit artikel, heeft het LAKS niet de handen vol aan het havo-examen natuurkunde. Op moment van schrijven nadert het examen de 500 klachten.

Gepubliceerd op 13 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}