Havisten voelen zich als een vis in het water tijdens 'prima' Tehatex examen

Door Oscar

Op de op een na laatste examendag maakten 4.102 havisten het examen Tehatex. Onder hen Anouar El Mayzani (17), die een 5,5 op zijn SE scoorde en dus wist dat hij moest presteren. Gelukkig waren de examengoden hem goedgezind. "Het ging beter dan verwacht. Ik dacht eerst dat ik een 3 ging halen, maar misschien zit die 5,5 er wel in."

De 17-jarige Claudia van Houten neemt het woord ‘prima’ in de mond. “Had verwacht dat het een langer examen zou zijn. Maar het ging allemaal vrij vlot." Joes de Heus (18) had aan de andere kant elke minuut nodig. "Het ging goed hoor, maar ik heb 13 blaadjes volgeschreven. Mijn docent vroeg op het einde of ik een boek had geschreven (red: Joes bleek geen boek te hebben geschreven tijdens zijn examen).

Waterfestijn

De inkt vloeide dus rijkelijk aan het tafeltje van Joes. Ondertussen verbaasde Anouar zich vooral over het gebrek aan stromingen; kunststromingen welteverstaan. "Ik had verwacht dat er veel meer in zou komen over de verschillende kunststromingen. Maar dit had weinig met kunst te maken." Weinig kunst op een kunstexamen, dat klinkt gek. Anouar legt uit: "Het centrale thema was water. Alle vragen waren dus op een manier gekoppeld aan water. Er kwam een flesje water voorbij, maar ook een fontein en een zwembad."

Docent Peter Ong van Montaigne Lyceum stelt dat dit thema het examen enigszins voorspelbaar maakte. "Water en architectuur, dat levert herkenbare dingen op. Je komt bijvoorbeeld al snel uit bij een zwembad." Voorspelbaar of niet, Anouar had de nodige moeite met het zwembad. "Ze vroegen waarom een ijzeren dakconstructie handig kon zijn voor de aanleg van een zwembad. Ik had en heb geen idee."

Modieuze doppers

"Ik had vooral moeite met het noemen van kenmerken van stromingen. Kon daar maar moeilijk opkomen", zegt Claudia. Docent Ong herkent de struggles van Claudia. "Er zaten vrij veel vragen in waarbij drie aspecten genoemd moesten worden. Drie aspecten van vormgeving, of van een stroming bijvoorbeeld. Daar hebben leerlingen bijna altijd moeite mee." Wat volgens Ong ook moeilijk kan zijn, zijn de open de vragen in het examen. "Die zijn soms zo open dat het echt wachten is op het antwoordmodel. Pas dan kan je alle mogelijkheden nagaan."

Joes had vooral moeite met de vraagstelling. "Dit blijft een vaag examen, waar soms gekke dingen worden gevraagd. Waarbij ik dan denk: ‘moet ik hier serieus antwoord op geven?'" Hij vervolgt: "Bij een vraag moest ik echt even lachen. Daar werd gesteld dat de kleur van een dopper voor sommige mensen beter voelt omdat het goed bij hun kleding staat. Hoop dat mijn leraar er ook om kan lachen, want ik heb daar geen serieus antwoord ingevuld."

Ribbels van een flesje

Joes en Claudia hadden overigens allebei hun twijfels over een flesje Spa Blauw. Claudia: "Er werd gevraagd naar de functie van de ribbels op het flesje. Ik heb het op betere grip gegooid. Geen idee of het goed is." Joes, lachend: "Ik geloof dat ik heb gezegd dat het water zo beter verdeeld is over het flesje."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

5HAVO TEKENEN #teameindexamen

A post shared by EINDEXAMEN MEMES 2019 (@eindexamenmemes2019.nl) on

Na het examen Tehatex hebben Anouar, Joes en Claudia zomervakantie. Hun reacties hierop lopen uiteen van “Ik trek zo een overwinningsbiertje open, dikke kus voor het Cito!” (Joes), tot “Ik heb geen idee wat ik met zoveel vrije tijd moet doen” (Claudia) en “Eindelijk, het is klaar. Morgen heb ik mijn gala en afterparty. Heel veel zin in” (Anouar).

  • {{ option.percentage }}%
    {{ option.option }}

{{ survey.votes }} stemmen

Gepubliceerd op 22 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Hoe kies je een studie die past bij wat je later wil gaan doen?

Je bent bijna klaar met je middelbare school en weet al wat voor werk je later wilt gaan doen. Maar hoe vind je de studie die past bij jou plannen voor later? Lees alle tips over het vinden van de studie die past bij wat je later wilt gaan doen op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.