Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

20 mei 2021

Gentrification in vwo-examen Engels: mazzeltje voor leerlingen met AK

Ruim voor de eindtijd van 16.00u liepen de eerste vwo-ers al de zaal uit van het examen Engels. Qua tijd was het prima te doen, maar over de teksten waren sommigen minder te spreken. "De examenmakers mogen wel wat beter hun best doen om interessante teksten te gebruiken die voor jongeren interessant zijn."

Fenna Weber (17) vond het examen lastiger dan verwacht. "Ik had er niet zo goed voor geleerd, maar vanochtend had ik nog een 8,3 gehaald voor een oefenexamen. Ik ging dus prima het examen in, maar ik vond deze een stuk moeilijker."

Dat vond ook Sanne van den Elzakker (17). "Ik vind Engels altijd wel te doen. Ik had best veel oefenexamens gemaakt en daarmee vergeleken vond ik deze een stuk pittiger. Vooral de onderwerpen van de teksten waren lastiger."

Seaside

Zo vond Sanne de tekst over the seaside erg moeilijk. "Bij de vragen daarover had ik het idee dat het antwoord wel werd genoemd in de tekst, maar niet in de alinea waar ik hem uit zou moeten halen. Daardoor was ik in de war."  

Ik weet nog steeds niet wat nou de grote lijn van die tekst was.

Fenna kon van die tekst ook geen chocola maken. "Ik dacht eerst dat het over een attractiepark ging, maar het bleek letterlijk over de kust te gaan. Ik weet nog steeds niet wat nou de grote lijn van die tekst was."

Woordenboek was onmisbaar

Als je bij dit examen je woordenboek was vergeten, had je het zwaar, zo blijkt uit de reacties in onze whatsappgroep. "Ik heb nog nooit zo vaak mijn woordenboek gebruikt bij Engels, zelfs m'n Nederlands woordenboek", reageert Bjorn Losekoot (18).

Ook Tijmen van Veen (17) was blij met zowel zijn woordenboek Engels-Nederlands als zijn Nederlands woordenboek. "Veel woorden stonden niet in mijn Engels-Nederlands woordenboek. 'Dichotomy' bijvoorbeeld. Toen heb ik maar de Nederlandse variant, 'dichotomie' opgezocht in mijn Nederlands woordenboek."

Toen ik die tekst las, dacht ik: goh, mensen met aardrijkskunde hebben hier wel voordeel bij

Aardrijkskunde in een Engels examen

Fenna, Sanne en Tijmen vonden alle drie de tekst over gentrification erg lastig. Sanne en Fenna denken dat mensen met aardrijkskunde hierbij een streepje voor hadden. Sanne: "Toen ik die tekst las dacht ik: goh, mensen met aardrijkskunde hebben hier wel voordeel bij."

In de whatsappgroep zegt Wietske de Voogd (16) dat het inderdaad hielp dat zij aardrijkskunde in haar pakket heeft. "Ik had het gevoel dat ik, met mijn voorkennis van aardrijkskunde, bepaalde vragen gewoon kon beantwoorden, zonder dat ik de tekst hoefde te lezen. Na het examen sprak ik mensen die geen aardrijkskunde hebben en die hadden geen idee waar de tekst over ging."

Saaie teksten

Waar Tijmen verder best te spreken was over de onderwerpen van de teksten, werden Fenna en Sanne er niet warm of koud van. "De examenmakers mogen wel wat beter hun best doen om interessante teksten te gebruiken die voor jongeren interessant zijn", aldus Fenna. Sanne: "Als de teksten je niet interesseren, is het alleen maar vervelender om erover te lezen en vragen te beantwoorden."

Gepubliceerd op 20 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?