Eindexamens

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Festivals en influencers maakten het examen leuker

Door Pleun

Het eindexamen Engels zit erop voor de vmbo'ers. De meeste zijn erg opgelucht, omdat het meeviel of omdat het er eindelijk voorbij is. Voor Chris Boersma (16) was het tweede het geval. "De woorden begonnen om mijn hoofd te draaien." 

Het begon bij Chris redelijk goed. Al had ze wel veel moeite met de teksten in het midden. "Ik was na een uur pas bij tekst 5 van de 11. Ik schrok me helemaal dood! Ook had ik in de ochtend al een examen gehad, dus mijn concentratie was echt ver te zoeken. Ik had echt geen idee hoe er nog iets van kon maken." Gelukkig heeft Chris zich erdoorheen kunnen zetten en denk ze dat er toch een voldoende uit te slepen is.

 In het midden had ik bij elke zin wel een woordenboek nodig.

Niet alleen Chris maar ook Jasper Fransen (15) merkte dat het middenstuk wat taaier was. "In het begin ging ik er lekker in en op het einde ging ik er makkelijk uit. Maar in het midden had ik bij elke zin wel een woordenboek nodig." Jasper vertelt dat hij niet echt een 'Engelse knobbel' heeft en tegen het examen opkeek. "Maar het ging eigenlijk best wel goed verder", zegt hij verbaasd.

Dat geldt niet voor iedereen, laat Eindexamenklachtenlijncoördinator Sarah Broekmeulen weten: "Er zijn redelijk veel klachten binnengekomen, 2500. En het examen is nog maar net afgelopen. De meesten vonden het examen veel te moeilijk."

Influencers betalen dubbel

Puck Pranger (17) omschrijft het examen als eentje met leuke vragen en op het juiste niveau. Daar sluit Engels docent Scholten zich bij aan. "Ik denk dat het voor de leerlingen redelijk leuke onderwerpen waren om over te lezen. Zoals bijvoorbeeld de tekst over festivals of tekst 7 over de influencers." Puck vertelt waarom ze tekst 7 erg grappig vond. "Het ging over een ijsman die als eerst zei wat hij nou echt van influencers vond. Hij vond dat zij er niet vanuit moesten gaan dat zij spullen gratis konden krijgen door wat marketing. Dus had hij een poster gemaakt waarop stond dat je als influencer dubbel moest betalen." 

Vanaf tekst 6 werd het pittig.

Wel vindt Puck het jammer dat er weinig open vragen in zaten. "De open vragen waren vooral citeervragen en verder was het heel veel multiple choice", zegt Scholten. Ook plaats zij de kanttekening dat het vanaf tekst 6 wel pittig werd. "Mijn eerste ingeving was dat het examen op niveau was, maar in het midden moet je echt je focus erbij hebben en niet snel afgeleid zijn. Ik hoop voor de leerlingen echt op een hoge N-term, maar ik gok op iets van een 0.6. Geen idee."

Gepubliceerd op 18 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.