Feesten en genieten mag best wat hoger op die prioriteitenlijst!

Door Ivo

En dan zit het erop: de examens zijn voorbij, de zomervakantie is in volle gang en behalve voor je diploma-uitreiking hoef je nooit meer naar je middelbare school (mits je geslaagd bent, uiteraard). Sommigen zijn er met twee vingers in de neus doorheen gevlogen, anderen hebben zich helemaal kapot geleerd. Juist die laatste groep wil ik even aanspreken.

Met hard werken is niets mis. Je bent bezig met je toekomst; iets wat andere mensen misschien niet aan het doen zijn en later spijt van krijgen. Maar besef je je wel dat de middelbare ook de laatste periode in je leven is dat je nog onschuldig (bijna) alles kan doen? Na je middelbare kom je in de grote boze mensenwereld terecht, waar fouten je duurder komen te staan dan vroeger. Dus waarom geniet je er nu niet even van?

In het leven is het van belang dat je ook geniet. Je hebt heel je toekomst misschien al uitgestippeld, dus vergeet niet om ook af en toe  te relaxen en ervan te genieten dat je jong bent. Onderneem leuke dingen met vrienden, ga naar buiten en zie wat je tegenkomt, doe dingen die je nog nooit gedaan hebt. Misschien is het eng, maar het onbekende blijft onbekend totdat je het ontdekt.

Doe iets anders

Ga bijvoorbeeld naar een feest waar je normaal gesproken niet naartoe zou gaan,  spreek een keer af met iemand die je suf denkt te vinden terwijl je diegene eigenlijk helemaal niet kent. Op de middelbare ben je met veel verschillende mensen van allerlei niveaus. Hierna heb je dat niet meer en kom je al snel in je eigen bubbel terecht. Doorbreek je vooroordelen en zie wat het allemaal te bieden heeft.

Booksmart

Je denkt misschien: 'Ivo, wat zit je allemaal zweverig te lullen?' Misschien wel, maar ik heb onlangs de film Booksmart gezien en die heeft me aan het denken gezet.  Twee meisjes, Molly en Amy, hebben zich in hun examenjaar vooral bezig gehouden met de voorbereiding op hun toekomst. Tot ze zich realiseren dat dit de laatste kans is om even helemaal los te gaan en te doen wat al hun klasgenoten al jaren deden: naast school ook andere prioriteiten hebben, zoals feesten.

Zit jij nog een jaartje op de middelbare school of heb je juist examen gedaan en voel je dat je net iets té veel op dalparabolen en Napoleon gefocust hebt? Misschien dat deze film jou inspiratie geeft om nog even alles te halen uit jouw laatste momenten als scholier.

Gepubliceerd op 25 juni 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.