Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examenstress? Ik doe er niet aan mee

Ik weet nog dat een van mijn vrienden vorig jaar examen deed, en wat een drama dat was. Slapeloze nachten, eindeloos bellen tot drie uur 's nachts want "ik ga het echt niet halen en het leven is echt heel zwaar'', roodbevlekte nekken en trillende handen. Onze school raadt dan ook een training aan voor leerlingen die 'examenstress' hebben. Ik vind dit echt de grootste onzin. Mensen, relativeer die examens nou gewoon. 

Ik stel me voor hoe een man - een nog grotere scammer dan Jia Ruan - tijdens zo'n examentraining een klas toespreekt over het belang van het eindexamen. Een driedaagse cursus waar je rustig leert ademhalen en waar je hoort dat je genoeg moet slapen - laat de examens dan gewoon later op de dag beginnen - en dat je 'erover moet praten met mensen om je heen'. Vooral dat laatste is geen goed idee, want iedereen maakt elkaar helemaal gek. 

Zakken

Met het aanraden van zo’n cursus wordt telkens benadrukt dat het normaal en logisch is om te stressen over zo’n examen. Dat iedereen dat zou moeten doen: het hoort gewoon bij zo'n belangrijke reeks toetsen. We praten onszelf hiermee aan dat het ondenkbaar is om te zakken. Dat een eindexamen de ultieme test is van je waardigheid. 

Dat is niet waar. 

Men denkt steeds dat we zo snel mogelijk van de middelbare school af moeten, zo snel mogelijk klaar moeten zijn met studeren en zo snel mogelijk moeten gaan werken. Maar, let's be real: deze tijd zonder verantwoordelijkheden is toch best chill? Er is niets mis met een extra jaar waarin je de brede ontwikkeling krijgt die de middelbare school biedt, waarin je buiten schooltijd om kunt gaan werken (zoals ik doe bij scholieren.com). 

Blijven zitten

Bovendien: wat is het verschil tussen zakken en blijven zitten? Je hebt geen cursus ''anti-laatste-toetsweek-van-de-derde-stress''. Dat zien we als een veel minder groot probleem. Ik snap niet waarom: de derde vond ik veel zwaarder dan de andere jaren. Toen had ik nog álle vakken, natuurkunde en zo. Help. Als ik in de derde was blijven zitten, zou ik ook zeven jaar over het vwo hebben gedaan. 

Bovendien, als je echt zakt, heb je twee jaar een lange vakantie, of kun je een deelcertificaat halen (herexamen doen in alleen de vakken die je niet gehaald hebt). Het is echt niet het einde van de wereld, en eigenlijk chiller dan blijven zitten. 

Onzin

Even een kleine side note: een eindexamen is te niet veel moeilijker dan een schoolexamen, dus de meeste stress is onzin. Als je die gehaald hebt, wordt het examen waarschijnlijk niet zo'n groot probleem.

Ik, die dit schrijf op zondagavond terwijl ik een Frans literatuurtoets heb morgen - en nog niet ben begonnen - hoop dat ik zal slagen. Het lijkt me wel fijn, omdat ik dan tegen mijn basisschool kan zeggen: zie je, ik kon dat vwo, dat jullie me afgeraden hebben, toch wel aan. Maar als ik niet slaag, dan is dat ook niet erg, dan maak ik daar het beste van. In ieder geval doe ik - nog niet - mee aan die gekte, die anti-stresstrainingen. Er zitten nog geen rode vlekken in mijn nek, mijn vingers trillen alleen van de koffie. Het leven is zo relaxed als je het zelf maakt. 

Gepubliceerd op 13 maart 2020


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?