Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

16 mei 2022

Examen vol vrouwen zorgt voor nieuwe blaren op de handen

Veel vrouwen en China en weinig beeldbronnen, dat was het examen geschiedenis voor vwo. Hoewel het examen erg lang was, vonden de meeste examenkandidaten het wel te doen. Eindexamenklachtenlijncoördinator Sarah Broekmeulen laat ook weten dat er niet veel geklaagd wordt bij het LAKS.

"Man, man, man, wat een schrijfwerk", reageert iemand op Instagram. Suus Janssen (17) reageert: "Ik heb acht kantjes volgeschreven, dus heb wel nieuwe blaren op mijn handen, haha". Nouk Oussoren (17) had moeite met de lengte: "Bij ons had er nog maar één persoon de zaal verlaten en de rest was nog ijverig aan het pennen. Ik had zelf ook iedere minuut nodig, terwijl ik vaak wel op tijd klaar ben."

Docent neemt telefoon op

Toch zijn de meeste mensen wel positief: "Van te voren maakte ik me ontzettend veel zorgen. Toen ik begon, barstte ik bijna in huilen uit, maar al snel dacht ik: dit kan nog wel een zesje worden," vertelt Eva van der Heijden (18).

Ook bij Zahra Did (17) ging het best goed, maar tijdens het examen nam een docent zijn telefoon op, wat erg afleidend was. "Je hoorde ook de hele tijd piepjes van een telefoon die overging." Zahra was niet de enige die afleiding ervaarde. Ook bij Rishi van Dongen (18) ging de telefoon van een surveillant af en werd er veel gehoest.

Veel vrouwen en veel vragen over China

Het viel scholieren op dat er veel vrouwen en feminisme terugkwam in het examen. Het begon al met vraag één, waar zes vorstinnen in chronologische volgorde gezet moesten worden. Ook later in het examen kwamen er vragen terug over de rol van vrouwen in de maatschappij.

Er was ook een aantal vragen over China. Met name de chronologievraag werd lastig gevonden: "Al die gebeurtenissen gebeurden vlak na elkaar, welke was eerder? Geen idee", aldus Rishi

'Niet makkelijk'

Docent Peet Kappen zag ook dat er veel over China werd gevraagd. "Dat onderdeel vinden leerlingen vaak lastig, omdat het zo'n ver-van-hun-bed-show is. Voor docenten trouwens ook hoor, ik moet die lessen over China altijd goed voorbereiden. Ik vind het niet een makkelijk examen."

"Er werd wel behoorlijk vaak expliciet gevraagd om kenmerkende aspecten. Dat is wel prettig, als je die uit je kop hebt zitten leren. De plaatjesbronnen waren ook te doen. Wel werd er weinig over de Verlichting gevraagd, leerlingen vinden dat juist makkelijk."

Minder feitenkennis, meer begrijpen

Joshua Paans (16) vond het fijn dat het examen minder draaide om feitenkennis en meer om begrijpen. Eva sluit zich daarbij aan: "Veel informatie kon je uit de bronnen halen. Er was bijvoorbeeld een vraag waarbij de tijdlijn in de bron hielp bij het beantwoorden van de vervolgvragen."

Ellefien Visser (17) was heel blij dat ze van te voeren op Tiktok had gekeken, want onderstaande tiktok heeft haar "ass gesaved" bij de laatste vraag over de RAF. Heeft dat doelloos scrollen toch nog zin gehad.

@juliuscaspersimon noem een kenmerkend aspect die hoort bij de bron #geschiedenisexamen #vwo ♬ you guys werent supposed to use this sound LMFAOO - jade/don

Gepubliceerd op 16 mei 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?