Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

13 mei 2022

Examen lijkt 'mee te vallen', maar niet voor iedereen

Oui oui, l'examen de français est ici! En nu dus fini. Waar onze examencorrespondenten de boel best vonden meevallen, wordt er via Instagram Stories flink geklaagd over het niveau. "Je suis ging dramatisch", zo vertelt Sophia van de Vries (17).

"De teksten waren te lang en mijn Franse woordenschat is niet zo goed, waardoor ik in tijdnood kwam", verzucht zij. "Ik was wel voorbereid, want ik had goed geoefend met oude examens. Qua moeilijkheid zat 'ie ook op het goede niveau."

'Meer zorgen dan nodig'

Bij Maria Wagih Awad (15) ging het een stuk beter. "Ik heb wel de volle twee uur in de gymzaal gezeten en dacht dat ik het niet af zou krijgen omdat de rest al weg was, maar ik heb gelukkig wel gehaald. Ik had het veel lastiger ingeschat, maar het viel me wel mee."

Ook Natalia Cembrowic (15) had het erger verwacht. "Ik maakte me meer zorgen dan nodig was. Het examen was niet zo moeilijk, ik ben niet in tijdnood gekomen. Wat ik niet wist, kon ik gewoon opzoeken."

'Mooi op niveau'

"In voorgaande jaren waren de examens Frans te lang, maar dit was goed te doen", vindt docente Annet Lamsma. "Mijn leerlingen vonden wel dat er erg veel moeilijk woorden in stonden, dat is jammer."

Lamsma hoorde ook dat bijna iedereen vraag 39, over een leven zonder plastic, fout heeft. "Daarin werd gevraagd waarvan wattenstaafjes, naast bamboe, nog meer worden gemaakt. Ik heb allerlei antwoorden voorbij horen komen, maar het goede antwoord is gewoon van hout."

"Vraag 8 was ook moeilijk", gaat de docente verder. "Die ging over gorilla's. Er werd gevraagd waarom deze dieren rechtop lopen. Veel leerlingen dachten omdat ze indruk willen maken op hun rangers, maar het goede antwoord is omdat ze de rangers nadoen." Helaas, maar: "Het examen was niet supermoeilijk, maar precies mooi op niveau."

Gepubliceerd op 13 mei 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}