Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Er moest veel gelezen worden bij filosofie (havo)

Juliën

Ongeveer 1500 havisten begonnen vanochtend met filosofie. Het was een lang examen en veel van de lesstof die geleerd moest worden kwam er niet in terug. Zonde van al dat leren. 

Marjo de Jong vond het examen best makkelijk: “Het examen was wel iets aan de lange kant, maar de vragen waren prima te doen. Het viel me wel op dat er weinig verdieping in de vragen zat. De vragen vergden vooral veel van je basiskennis. Ik sta nu een 7.3, maar ik hoop wel dat ik minimaal een 8 haal voor dit examen.” 

Niet te moeilijk

Marjo de Jong vond het niveau niet te hoog liggen: “Eigenlijk vond ik alleen vraag 13 over collectieve zelfbeschikking moeilijk. Uiteindelijk heb ik zelf maar een betekenis verzonnen. Ik hoop dat ik wat goede dingen heb opgeschreven.” Ook Alma van der Steen kon overal wel iets opschrijven: “Ik wist alleen niet alles helemaal voor honderd procent. Waarschijnlijk heb ik ook bij best veel vragen twee van de drie punten.”

Lang examen

Janneke Oevering had wel 3 uur nodig voor het examen: “Je moest in een betoog jouw visie op bepaalde onderwerpen geven aan de hand van filosofische theorieën. Soms had ik echt geen flauw idee wat ik moest opschrijven.” Ook Alma vond het een lang examen: “Ik heb nu helemaal een lamme hand.”

Groot gedeelte van de lesstof kwam niet terug

Alma vond het wel irritant dat een gedeelte van wat ze geleerd had niet terugkwam in het examen: “Als je goed geleerd had was dit examen best te maken. Het is alleen jammer dat er bijna geen vragen over het boek Cogito werden gesteld. Dit terwijl dat boek vanaf het 4e jaar juist centraal stond tijdens de lessen.”

Marjo is het hier mee eens: “Het ging bij dit examen voornamelijk over ethiek, niet zo veel over de stof van vorig jaar.” Verder vertelt Marjo dat de Australische filosoof Peter Singer veel werd behandeld bij haar in de les, maar dat er uiteindelijk maar 1 vraag over hem ging in het examen.

Docent Peter Paul Chaudron zegt dat het voor alle leerlingen juist wel heel duidelijk was wat er geleerd moest worden: "We hebben in de lessen misschien wel meer besproken dan er van de filosofen in spé gevraagd werd, maar de leerlingen hebben een lijst met eindtermen ontvangen en het examen volgde die lijst heel nauwkeurig." Toch snapt Chaudron dat het examen voor sommige scholieren best pittig was: "Er moesten verbanden getrokken worden tussen verschillende kennispunten. Dat is nog best veel gevraagd voor havisten."

Leuk maar erg lang

Peter Paul Chaudron is over het algemeen toch tevreden over dit examen: "Ik vond het een leuk examen met hele leuke onderwerpen. De eerste vraag ging gelijk al over backpackers, dat sluit natuurlijk heel goed aan bij de leerlingen." Toch vond Chaudron het ook een erg lang examen: "Het examen bestond uit 12 bladzijden met dichte tekst. Het was dus veel lezen en schrijven. Ik heb een dyslectische leerling en ik vraag me af of die het af heeft gekregen."

Verband CO2 en vluchtelingen

"Er zaten interessante stellingen in het examen filosofie", zegt Alma. “Er was een tekst over het verband tussen CO2-uitstoot en vluchtelingen. Wij moesten dan opschrijven wat bepaalde filosofen vonden van het feit dat de landen met de meeste CO2-uitstoot verantwoordelijk waren voor het opvangen van de meeste vluchtelingen.”

LAKS

Bij het LAKS zijn anderhalf uur na afloop van het examen nog niet heel veel klachten binnen gekomen. De klachten die zij krijgen, focussen zich op de lengte van het examen; ingewikkelde vragen en veel stof die de geleerd moest worden maar niet terugkwam in het examen.

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard eindexamens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 17 mei 2017


Alles over de examens in je timeline?